https://aaalandje.nl

Zoals hij nu probeert de corona-vaccins zo goed mogelijk over de wereld te verdelen, pakte Microsoft-oprichter Bill Gates eind jaren '90 het millenniumprobleem aan: dominant, arrogant en kapitalistisch. Onze host Roy was toen nog internetpionier, en zag hoe het bedrijf achter Windows de paniek gebruikte om te cashen. Toen Gates wegens machtsmisbruik werd aangeklaagd, toog Roy naar Washington. Intussen werd in Noordwijk Gates' volgende kartel in de steigers gezet: de vaccine-alliantie GAVI. In deze special verkennen we de historische overeenkomsten en verschillen.

In 2001 gaf de Amerikaanse overheid een monsterboete aan Microsoft, wegens machtsmisbruik. Roy ziet nu soortgelijke strategie. De fouten die Gates in het beklaagdenbankje maakte, zijn nu zijn unique selling points.

toelichting
 Onder leiding van Bill Gates had Microsoft concurrenten kapot gemaakt vanuit een monopoliepositie. De Amerikaanse overheid pikte dat niet en spande een zaak aan, waarin het software imperium na jarenlange strijd werd veroordeeld voor illegaal handelen. 
De afkeer van die praktijken leverde onder meer Firefox op, de gratis en open source browser die iedereen kent.  Betaald uit de verkoop van de allereerste commerciële internetbrowser, Netscape. Na 20 jaar is het geld nog steeds niet op, jaarlijks viert de open source beweging het MozFest, Woodstock van het vrije internet. Werd Gates niet zo gehaat, dan was dit festival dit jaar niet voor het eerst in Amsterdam neergestreken. Daarom een wappie-vrije special over de paus van de prikjes. 'Vroeger zette hij virussen in tegen concurrenten'.

Kritiek krijgt Gates niet bijster veel uit bijvoorbeeld de wetenschap. JW zoekt naar verklaringen daarvoor, en vindt dollars. Maar net als Anja wil hij het liefst weer eens naar een echt festival, lekker gemaakt door discussies in de verkiezingscampagne. 
Speciale gast: Hans van Mierlo, oprichter van D66.

Makers 
Den Haag – Jan-Willem Navis – Machtig: politiek. (Telegraaf, Radar en AD)
Groningen -Anja Otto – Mensen:wat bezielt ze?  
Zwolle – Roy van Veen – Machines en leren

Sources: 
MosFest, tot 20 maart 2021, tickets + programma: https://www.mozillafestival.org/en/

Wiskunde V(akkenvullers) www.fi.uu.nl/toepassingen/00421/documents/rekenvoort_vmbo_supermarkt_handleiding.docx&usg=AOvVaw2Ksxsm-s0iT2COfDT88hyz

WHO: Concept for fair access and equitable allocation of COVID-19 health products

Bill & Melinda Gates Foundation www.gatesfoundation.org

The Daily (NY Times): Can Bill Gates vaccine the world? (march 3, 2021)

Gavi in Nederland https://www.trouw.nl/nieuws/gavi-wil-inenting-voor-ieder-kind~b374fadb/

special thanks to the following artists that shared tunes under licence ccnc

lena orsova (tune with the best govt in de world)

joshua empyre – opening tune

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie