https://aaalandje.nl
Goed nieuws en een nieuwe aflevering waar muziek in zit! Den Haag mag je voortaan weer muziek maken op straat. Een verbod uit 2013 is van tafel. Daarvoor moeten straatmuzikanten wel afstand houden: minstens 50 meter.
tim knol op chuck deely festival 2019 (C) aaalandje.nl straatmuzikanten

De vaste luisteraars van AAAlandje kennen inmiddels Tess et les Moutons, van La Haye, hun onweerstaanbare hit-die-dat-niet-mag-zijn. En dat danken jullie allemaal aan het Chuck Deely festival, augustus 2019. Een eerbetoon aan een in Den Haag bekende straatmuzikant, na wiens overlijden het stil bleef op straat.

Want in 2013 was er een verbod ingesteld op troubadours in winkelgebieden in de hofstad. Dat was niet zomaar: het waren de jaren van de onstuitbare opmars van de veelal zuidoost-europese krak-cordeonspelers, die overal in Nederland met busjes worden uitgezet om op te treden voor de plaatselijke Hema (m/v/o), ook al is zo’n A-locatie nogal goed bedeeld, voor iemand die net de eerste zes tonen van de filmscore van The Godfather uit z’n trekzak weet te peuren.

Het werd al snel overlast in de lokale politiek, want raadsleden bleken flink te kunnen scoren met een slim initiatief. Zo wist het CDA Amsterdam (met 1 zetel van de 45 een splinterpartij in de Stopera) het landelijke nieuws plat te spelen met verplichte audities voor straatmuzikanten. Daarna volgde ook de rest van de raad.

Den Haag koos voor een verbod. Maar daarmee kwamen wel de goede muzikanten te lijden onder de slechte. En dat terwijl het een harde, doch prima leerschool is. En een aardig zakcentje oplevert, aldus Tim Knol.

Tim Knol herhaalde vorig jaar in Trouw de Playstation anekdote van Chuck Deely fest.

Maar in de #1 rockstad van dit landje is dat geld niet het belangrijkste, eerder het oefenen.

Wethouders zijn ’t eens

Het Chuck Deely festival werd een succes, het was bovendien een van de zeldzame keren dat de wethouders van de coalitiepartijen Groep de Mos, D66 en GL het samen gezellig hadden (en het meteen eens waren). Amper een maand later viel de Rijksrecherche binnen bij Richard de Mos en Rachid Guernaoui, deze twee wethouders werden dezelfde dag nog afgezet.

Tot op heden is het nog onduidelijk of er een mega grote zaak is, zoals toen werd voorgespiegeld. Maar de Hart voor Den Haag (HvDH) kaas uit het coalitieakkoord werd de grootste partij in de stad wel van het brood gesnoept.

En daarom schalt nu vanuit de Haagse Stadspartij, vanouds de grootste criticasters van HvDH de loftrompet. Succes kent vele haantjes.

Coronica komt naar je toe deze zomer! Althans, in Den Haag, ons eigen Parijs.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie