https://aaalandje.nl
'Kom maar Pieter, dit is niks voor jou. Ik breng je wel even.' Deed Ollongren het per ongeluk, het showen van het blaadje met 'functie elders'? Of was het expres? Daarover gaat aflevering 8.
aaa aflevering 8 functie elders bedankt voor uw stem op Ollongren

Functie elders voor Pieter Omtzigt, het CDA-Kamerlid uit Twente dat er geen doekjes om windt dat hij zich verraden voelt door het kabinet dat hij gesteund heeft. Liet minister Kajsa Ollongren dat expres zien?

Na de bizarre verkiezingen, vol buitenlandse inmenging en politiegeweld, kan het dus nóg gekker.

De avondklok is het andere onderwerp dat geknipt en geschoren wordt. Net als Anja. haar kapster blijkt een diplomaat te paard. Deze show verscheen op 12 maart 21.

In de podcast zitten fragmenten van het interview van premier Rutte met RTL Nieuws, over hetzelfde onderwerp maakte Jorn Jonker van Nieuwsuur een al even opmerkelijk interview. Want: aanvankelijk had de minister-president helemaal geen zin om verantwoording af te leggen. En daar had hij ook alweer een bijzonder bestuurllijk geitenpaade voor gevonden.

Het interview in twee fragmenten staat op Jorns twitter-timeline. Hieronder de filmpjes met het gesprek. In deel 1 ‘Rutte zegt dat hij tegen de verkenners niks heeft gezegd over Omtzigt. Suggereert ook dat er nu, met het opstappen van de verkenners, geen uitleg meer kan komen in de Kamer over de gelekte aantekeningen’. Was het dan dus opzettelijk dat Kajsa Ollongren dit liet lekken? Ze is toch baas van de AIVD? Rutte wilde er in ieder geval zo snel mogelijk vanaf. Of was ze echt overmand door het nieuws dat ze positief testte op corona.

Met ‘Nederland heeft echt een regering nodig, we zitten middenin een crisis’ hoopte Rutte de boel te bezweren. Maar de Tweede Kamer nam hier geen genoegen mee, en riep de verkenners alsnog naar de kamer. De formatie is anderhalve maand later nog niet veel opgeschoten. Dat ziet ook Omtzigt, alleen zit hij overspannen thuis.

Chapter Markers: 0:59 Covid en de verkenners 15:01 Was Rutte noch zu sagen hätte 19:31 Biden says no to NL 20:59 ‘Take out the trash’ day 21:32 Anders Avondklok Aanpassen? 33:09 Wat is dat erg dat jij nog niet bewegen kan 35:56 Coupe Soleil Diplomatique 43:54 Cross country 46:05 Recapituleren met Roy: skatepark Middelburg

musical credits ccnc
abel kjartan (jingle) lena orsova (tune with the best govt in de world) joshua empyre – opening tune

Onder journalistieke verwijzing (art 15 Auteurswet) het epische Jeanny van Falco.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie