https://aaalandje.nl
In Groot-Brittannië is verontwaardigd gereageerd op de nieuwe functionaliteiten van de vaccinatiepaspoort app van de NHS (het landelijke ziekenfonds). Die is helemaal 'ready' voor het verzamelen en delen van data als etniciteit, de mentale gezondheid en zelfs iemands strafblad. Zonder app kom je de pub niet in.

De nieuwe app is geheel compatibel met de plannen van de EU, zegt een regeringswoordvoerder tegen de Daily Express.

we gaan er dieper op in in aflevering 17

Hoe diep de inbreuk in de persoonlijke levenssfeer is, ontdekte hoogleraar informatiebeveiliging Eerke Boiten van De Montfort University in Leicester. Privacygroeperingen zijn woest over deze uitbreiding met data en functionaliteiten die niets met het indammen van de pandemie te maken hebben.

De NHS app is een geschenk uit de hemel voor ambtenaren die dromen van een eiland vol ranke slanke dennen en buikvetloze mannen: omdat je overal moet inchecken voor je naar binnen mag, kan de NHS precies zien wanneer, hoe vaak en hoe lang je naar de pub of een restaurant gaat.

Saillant is dat de informatiebeveiliging al meteen niet op orde was: Apple en Android blokkeerden een update omdat de methode die de staat wilde gebruiken voor contactonderzoek in strijd was met de voorschriften.

Maar die zeggen niets over iets wat privacywaakhonden nog veel erger vinden: dat de app ook al helemaal klaargemaakt is voor opname van iemands strafblad, gegevens over autobezit, huidskleur en zelfs ‘individuele lifestyle en sociale omstandigheden’.

Tabloid Daily Express schrijft dat bovendien de app helemaal niet zo tijdelijk is als werd voorgespiegeld.

Maar bezwaarlijker vinden voorvechters van burgerrechten dat de Britse regering maanden geleden juist met klem ontkende dat ooit sprake zou zijn van function creep (het gebruiken van de app voor andere doeleinden). “Er zijn absoluut geen plannen voor vaccinatiepaspoorten, zei de minister in november nog, terwijl hij toen al miljoenencontracten met automatiseerders had ondertekend”, vertelt Silkie Carlos van Big Brother Watch in deze uitzending.

Het is op grond van de ervaringen rondom corona tot nu toe niet te zeggen of in de Nederlandse politiek een open en eerlijk debat over de ingrijpende gevolgen van dergelijke apps komt.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie