https://aaalandje.nl
Ik houd meer van verhalende podcasts, zei ze. En doei. Niet onbegrijpelijk. Maar wij zijn er ook dol op. Dit is een heerlijke true crime pod voor het weekend: de cryptockoningin die spoorloos verdween.

The Missing Cryptoqueen gaat over de OneCoin, die meer van een pyramidespel wegheeft dan van Bitcoin. Ik maakte er in 2016 al een grote reportage over voor De Telegraaf. Daarvoor ging ik naar een golfclub in Doetinchem, waar in een zaaltje ’s avonds een soort Tupperwareparty voor crypto werd gehouden. De hele repo staat niet meer online op de reguliere site, alleen dit nieuwsbericht.

De cijfers op de pagina ondersteunen het verhaal dat hij heeft verteld. Er prijkt een spaarpot van dik 70.000 euro onderin beeld. Geld dat hij verdiend heeft door andere mensen lid te maken van OneCoin, een digitale munteenheid die volgens alle enthousiaste verhalen in 2018 de wereld gaat veroveren. „Dit is de verbeterde versie van de Bitcoin”, belooft Bakhuis aan de twaalf aanwezigen in het zaaltje.

Hij organiseert bijna wekelijks dit soort bijeenkomsten. In het dagelijks leven ’leraar Nederlands en in te huren als entertainer’, is hij sinds acht maanden ook een apostel van iets waarvan hij tot nog toe nooit gehoord had: virtueel geld.

Telegraaf

Overal in Nederland vinden avondjes als deze plaats, waarbij gewone spaarders wordt aangeboden om mee te doen aan deze ’revolutionaire’ nieuwe cryptovaluta. Zo heten munteenheden als de Bitcoin, die alleen op internet bestaan.

De technologie hierachter heet blockchain, en wordt omarmd als de nieuwste stap in de digitale revolutie. OneCoin lift mee op deze hype, het van oorsprong Bulgaarse bedrijf zegt alle kinderziektes uit het ontwerp van de Bitcoin te hebben overwonnen. Maar dat mag niemand zien…

Het was allemaal nog voordat de zeepbel knapte. Nederlanders spelen in de politieonderzoeken naar de Roemeense miljonair een belangrijke rol, die ook in de serie uitgebreid naar voren komt:

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie