https://aaalandje.nl
 In een 33 minuten durende special legt Roy uit welke grondoorzaken er onderbelicht blijven in het conflict tussen Israël en palestijnen.

Hoe langer je ruzie maakt, hoe meer de bron van conflict ondersneeuwt. En onbegrip leidt vaak weer tot verharden van de strijd. Het Gaza-conflict leidt (niet voor ‘t eerst ) tot protesten in de Nederlandse straten. Maar hoe zit dat nu precies met die aanspraken op grond en huizen? Daarover gaat deze special van AAAlandje. Ruilverkaveling, hoorde je bijvoorbeeld Jasper van Dijk niet over in het Pietje Bell fragment.

aaalandje special - bijvoorbeeld berichten uit het buitenland

Onder de strijd tussen de Palestijnen en de Israëli’s zit veel meer hete grond dan alleen een religieus conflict. Sterker nog: niet de religie, maar de grond is vaak de directe reden van het opflakkeren van de al decennia durende strijd. Roy van Veen woonde in Israël met zijn vrouw Ksenia, en in deze podcast de uitleg over die grondoorzaken: in een half uur door 75 jaar omstreden geschiedenis. ‘Net als veel Israëli’s barbecueden we ‘s weekends gewoon met Palestijnen, het conflict wordt met name door buitenlandse mogendheden aangewakkerd.’ 

Even opfrissen vooraf? NOS op 3 heeft deze tijdlijn met de gebeurtenissen gemaakt, die biedt een mooi overzicht.

Je krijgt antwoorden op vragen als: welke rol speelden sjeiks bij de totstandkoming van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, hoe kan het dat zowel Joodse als Palestijnse families aanspraak maken op dezelfde grond, en waarom koos Groot-Brittannië voor het overdragen van het gezag aan de Joodse inwoners van het land, na WOII? En waarom is hier alle aandacht voor in de westerse media, in tegenstelling tot de veel heftiger oorlog die al jaren in Jemen woedt?

Roy geeft geen eenzijdig beeld van de situatie, maar her en der snijdt hij wel een bochtje af, merkte hij tijdens de montage. Gaat-ie te kort door de bocht? Laat het dan weten, dan komen we daar in een volgende uitzending op terug.

reageren, tippen en bijhouden wat wij vinden dat zoal aan de hand is kan altijd op aaalandje.nl


credits:
Ksenia van Veen zingt en speelt het Israëlisch volkslied
onder ccnc de tune 'local salsa' van Goran Andrić

fragmenten
Ankie Recches in Nieuwsuur
Olaf Koens RTL nieuws (12 mei)
Joris Luijendijk over zijn boek 'Het zijn net mensen'.

verder lezen:
Roy adviseert dan naast het boek van Luijendijk het Engelstalige What's really wrong in the Middle East - van Brian Whitaker 

A passionate call for political and social change in Arab countries . . . and a stern critique of the status quo.Jeremy Bowen, BBC Middle East editor

The problems in the Middle East are always someone else's fault.

While the West blames dictators and extremists, Arabs often blame centuries of foreign interference. For many, both in the East and West, the root problem is a lack of freedom.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie