https://aaalandje.nl
Bij de corona vaccinatiecampagne gaat het leger de GGD helpen. Volgens vakbond VBM gaan soldaten mogelijk locaties bewaken waar wordt gevaccineerd.
groen tenten gebruikt het leger ook, maar de tenten op de foto hebben niets met het verhaal te maken.

Soldaten kunnen ook worden ingezet voor de bewaking van vaccine-transporten, logistiek en het bieden van ‘oorlogstraumatologie’, zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM op BNR.

Het wordt straks nog dringen om wie de prik in het gezonde gros van de Nederlandse volwassenen mag gaan zetten. Want beddenbaas Ernst Kuipers, de bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam en oud-onderzoeker voor en adviseur/spreker van AstraZeneca heeft dit weekend in zijn ziekenhuis laten zien hoe goed ziekenhuizen in staat zijn om in één operatie 6000 personeelsleden in te enten. De ziekenhuizen willen ook graag helpen.

Het ministerie van VWS en de GGD bevestigen tegenover de sympathieke radiozender dat het zo goed als zeker is dat defensie ook echt zal worden ingezet.

Dat is opmerkelijk, want vanuit legerhoek kwam de afgelopen weken veel kritiek op de op het oog chaotische vaccinatiecampagne tegen covid-19. Dit weekend bijvoorbeeld klaagde de patiëntenfederatie NPCF dat het een janboel werd, in het AD.

Dit heeft veel oorzaken, zoals het schuiven in welke beroepsgroepen eerst mochten, en mensen met welke gezondheidsproblemen. Maar ook is ingewikkeld dat iedereen na toediening een kwartiertje onder medisch toezicht moet blijven, omdat de vaccins nog slechts voorwaardelijk zijn toegelaten in de EU, en daarom extra onderzoek tijdens de campagne wordt gedaan.

Maar evenzeer speelt mee dat het niet de bedoeling is dat dit een inenting is zoals alle anderen. Want Nederland moet en zal aan de Pfizer reispas, en aan de overheidsapps die door Hugo de Jonge worden voorgeschreven

Een janboel was het ook bij de vaccinatiestations van de GGD. Op last van minister Hugo de Jonge werd het inplakken van stickertjes met de voorraadnummers van vaccins in het gele vaccinatieboekje per decreet verboden. Dit is nog voordat de Eerste Kamer zich heeft kunnen uitspreken over de wetgeving rondom het vaccinatieregister en de Europese groene reiskaart, ook wel het coronapaspoort genoemd.

Pas hierbij kwam voor het eerst het leger in beeld, ook al wordt al dik vier maanden gevaccineerd. Bij de uitrol daarvan heeft via een bestuurlijke omweg voormalig legerleider Tom Middendorp een grote rol. Op instigatie van werkgeversorganisatie VNO*NCW rolt hij een infrastructuur uit voor een testmaatschappij, inclusief een app en andere registraties van coronatesten die binnenkort mogelijk per wet verplicht verboden toegang kunnen worden gesteld voor mensen die (nog) niet gevaccineerd zijn en zich niet willen laten testen, bijvoorbeeld omdat ze geen klachten hebben.

De Tweede Kamer ging vorige week ondanks in woord beleden kritiek op de ’tijdelijke wet testbewijzen’ met grote meerderheid akkoord. De steun kwam van PvdA en GroenLinks, twee partijen die een hoofdrol lijken te gaan spelen in de formatie die al sinds maart niet vooruitkomt. De details van de wetgeving (bijvoorbeeld in welke sectoren het verplicht wordt, en hoe de medische privacy is gewaarborgd), zijn nog niet eens uitgewerkt. Dit mag De Jonge straks per ministerële regeling bepalen.

De Eerste Kamer moet nog instemmen, GroenLinks bedong dat voor die wetsbehandeling de details klaar zijn. ‘Een week vertraging bij de invoering’, noemde De Jonge dat.

De senaat kan de wet tegenhouden, en is doorgaans kritisch over wetgeving met veel open eindjes. Maar dat is in de coronacrisis niet altijd een chambre de réflection gebleken, stelde AAAlandje vast in deze aflevering.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie