Een goedkope sneltest die de overheid groot zou hebben ingeslagen, is door lastige verpakking vaak al onbruikbaar voor de thuistest goed en wel in neus of keel kan.
Dit is een ADC artikel, AAAlandje’s rubriek over de duivelse details in de wondere wereld van (wetenschappelijk verantwoord) onderzoek. Je hoeft niet te studeren om te leren over dromen, daden, wetten en praktische bezwaren. Wel moet je even nadenken wat je gaat doen.

Dat komt door een verpakkingsfout, zeggen bronnen van aaalandje. Het wattenstaafje is precies zo in plastic folie verpakt, dat gebruikers na opening geneigd zijn om het stokje bij het watje vast te pakken. Alleen: als dat niet schoon de lichaamsholtes ingaat, dan is is de test nutteloos, want dan is het monster mogelijk gecontamineerd (besmet).

Zorginspectie IGJ waarschuwt daarvoor. De sneltesten zijn door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onder de loep genomen. Op grond van de inspectie is import stilgelegd.

In de wereld van coronatesten wordt de Flow flex al gniffelend de ‘flof flip a coin flex’ genoemd. Want als het wattenstaafje vies is, dan wordt de test onbruikbaar, pijnlijjke voorbeelden gingen de wereld al over van wat dan kan gebeuren. De Oostenrijke covid-cola is een van de meest legendarische:

https://twitter.com/fritsaltenburg/status/1337324339893596162?s=20
Met cola kan je alles maken, zo luidt geen Oostenrijks gezegde.

Alleen de reeds in de handel zijnde tests mogen nog worden gebruikt. Dat zou wel eens kunnen zijn omdat de magazijnen van het ministerie van Volksgezondheid er vol mee liggen, vertelt een ingewijde. De testen zouden bedoeld zijn voor jongeren, zodat ze thuis ggd’tje kunnen spelen ten bate van de heropening van het onderwijs.

Het ondoorzichtige folie blinkt bij beschouwing inderdaad niet uit in duidelijkheid. Dat zie je hier:

De groothandelsprijs van de Acon Flow Flex is €2,75 per zelftest. Onderaan de volgens de overheid onhandige verpakking met het strijkstokje voor de swab. foto google shopping

Bij de Flowflex van Acon kan het zo zijn dat de swab moeilijk uit de verpakking is te halen zonder het watje aan te raken. De inspectie heeft besloten dat de swabs die al op de markt zijn nog gebruikt en verkocht mogen worden.

waarschuwing van de overheid.

Wat niet in aflevering 17 zit: met een extra gebruiksaanwijzing zou het grootste euvel te verhelpen moeten zijn. De verpakking kan het best aan de onderkant opengemaakt worden met behulp van een schaar, zodat de swab aan het staafje uit de verpakking gehaald kan worden. In elk geval moet worden voorkomen dat het watje met de handen wordt aangeraakt.

Voor gebruik van de test is het sowieso verstandig zorgvuldig je handen te wassen. Dit staat ook in de gebruiksaanwijzing.

neuspeuteradvies

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten