coronica
radio coronica songfestival jubileum plakwette (collage, beelden npo)
Radio Veronica werd verboden door de politiek: je hoort aan radio maken niet te verdienen. Nu de sterren van toen gratis werken, zet minister Bijleveld (defensie) het leger in tegen Robert Jensen en Adam Curry. Dit is Coronica.

De GGD komt naar je toe deze zomer, grapte Hugo de Jonge donderdag. Op aangeven van een Kamerlid, dat stiekem vriend van deze show is? In deze column het verhaal achter de podcast.

Veronica: piraten

In unieke journalistieke verhalen zijn het vaak de kleine details die het ‘m doen. Couleur locale zo treffend, dat een misstand een gezicht krijgt. NRC onthulde dat de MIVD op de eigen bevolking loert, met het detail dat Jensen een van de subjecten van dreigingsanalyse was.

Na de rellen bij de invoering van de avondklok kwam de aap uit de mouw: toen premier Rutte via de tv de rellen veroordeelde, benadrukte hij dat dit ‘niets te maken heeft met strijden voor vrijheid.’ De kreet van Jensen, maar zijn call to action is: juist geen geweld willen, maar gaan trollen.

beeld ter illustratie

Dat ze zo agressief zijn, verraadt hoe bang ze zijn.

Robert Jensen

NRC had intussen nieuws: militaren mochten dit helemaal niet. Zelfs zelfs als het alleen maar zou gaan om openbare bronnen. Dat doet de AIVD, binnen daarvoor gemaakte wetten.

Ondanks excuses weten we nog veel niet: Wat produceerden de militairen voor analyses? Jensen Show kan je moeilijk staatsgeheim verklaren, die is alom vindbaar. Welke pods tipt de landmacht nog meer? En wie kreeg de rapportjes? Ank, of ook Grap, of het moederdepartement?

beeld ter illustratie

Tegen de Kamer beloofde de CDA-minister te stoppen met dit project van het LIMC. Zo heet deze inlichtingentak van de landmacht.

Het illegaal in kaart gebrachte landschap van de oppositie barstte volgens de podcastspionnen van allerlei complottheorieën. De oorzaak was volgens de analisten: eigen geschutter.

‘Valse voorstelling’

Het rapport dateert van augustus 2020. De periode dat het woord wappie in het nieuws verscheen. LIMC vond de kritiek best wel woke, check dit stukje uit NRC:

"Over het nut van mondkapjes worden bijvoorbeeld tegenstrijdige dingen gezegd, terwijl volgens de militairen een onhandige grafiek ten onrechte de indruk wekte dat er geen mensen meer overleden aan Covid-19. Dit alles „creëert ruimte voor mensen die complottheorieën aanhangen” over onder meer de pandemie. Ze adviseren de overheid onder meer intern een ‘Red team’ in te stellen." [...]

De onduidelijkheid „over het officiële beleid” rond onder meer de mondkapjes biedt volgens de militairen „ruimte voor complottheorieën”. Ze adviseren „duidelijkere communicatie” en „meer transparantie” rondom de maatregelen. 

Internationale plaag

Deze illegale spionage is geen incident, deze truc staat niet op zichzelf. In het VK speelt een soortgelijke rel, net als in Duitsland.

Juist daarom siddert de internationale gemeenschap veel meer voor Adam Curry. Bijvoorbeeld als in: siddert dat de trucjes uitlekken.

algoritme jensen show
samenwerking tussen de inlichtingendiensten uit NL en VK ging ook voor WOII al met algoritmes. bron: nationaal archief, cc aaalandje

No Agenda stelt: omdat wij geen concessies doen aan adverteerders, zijn de machtige bedrijven en politici bang voor ons.

Ontspin-dokters

De podcast is het Johns Hopkins ziekenhuis voor spindokters: de lobby’s, de lijntjes, de afleiding: trap er niet in. Doordat luisteraars vanuit de hele wereld verhalen insturen, leggen Curry en Dvorak zeker sinds de tweety uitbrak bloot hoe dezelfde nieuwsverhalen op verschillende tijdstippen in verschillende landen in het nieuws zijn.

Het ontbreken van precies dit soort duidende verhalen in Nederlandse media maakt dat mensen tegenwoordig opgelucht durven zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken. Want het ontbreekt keer op keer over de nevenfuncties van de mensen die bv goedkope medicijnen demoniseren. Terwijl het al meteen opgemerkt was, bijvoorbeeld door Jannes van Roermund.

Je moet alleen wel weten wat je moet zoeken. En vervolgens hoe je dat moet duiden.

Gratis is duur

Maar het draait niet alleen om Curry’s scherpe oog voor de pijnlijke verhalen achter het wereldnieuws. De uitvinder van podcasten maakt met programmeurs een platform waarop de onafhankelijkheid van podcaster veilig moet zijn. Dit is het nieuwe Veronica: Radio Coronica.

De grote grap is dat zowel Curry als Jensen van hun podcasts naar de bakker en de slager kunnen, omdat luisteraars geld doneren, of iets kopen (een t-shirt of een trui). Dat maakt ze ongrijpbaar. Het is tekenend dat militairen nodig zijn: hoeveel mensen op je ministerie werken bij communicatie?

Jensen is meestal drie keer een uur per week, Curry en John C. Dvorak maken elke zondag en donderdag vanaf ongeveer 18.00 cet (zonertijd) drie uur radio, die je daarna als podcast kan beluisteren.

Als je er ook nog wat over moet tikken, is 9 uur wel vervelend ivm de bewaking na kantoortijd op het departement. Dat kan. Maar het leger inzetten is… tja, wat is dat eigenlijk.

Go podcasting

Adam Curry

Ank Bijleveld was misschien te druk met Pieter Omtzigt. Was het arme schaap maar even bij Mona Keijzer te rade gegaan, dan had die vrij eenvoudig kunnen uitleggen dat de externe inhuur om trollen buiten de deur houden, functioneler elders gedaan kan worden.

trollen

Trollen: het is de geuzennaam voor de chatters in het oldskool chatkanaal bij de No Agenda livestream. Je kan er zo in. Het archief met de shownotes is een monumentale gecureerde internetbibliotheek aan het worden.

Adam Curry heeft bij No Agenda inmiddels een monumentale collectie van de meest bijzondere verhalen van de wereld verzameld in zijn shownotes. Bingit.io is een zoekmachine voor de verzameling mag-je-van-bijleveld-eigenlijk-niet-lezen.

value4value: nu je dit hele eind bent blijven lezen, tippen we je deze

Net als in de tijd van Rob Out en Tineke de Nooy is het Binnenhof te druk met zichzelf om het volk te vertegenwoordigen. Net als toen luistert en kijkt de wereld intussen vooral in bewondering naar die trendsettende piraten. Ook de Tros begon immers zo.

Go podcasting!

Deze gehele productie is een ode aan de Nederlandse journalistiek. Ter ere van een prestatie van wereldformaat op het snijvlak van muziek, cultuur en politiek: de werveldende productie van het Eurovisie Songfestival. 

Plakwette van AAA

jury
Reviewing committees notes: Als die nog niet bestaat, verzinnen we de virtuele jubileumplakwette van AAAlandje voor machtig mooie media. De reden is dat ze wel van veren in de bips houden bij het Eurovisie Songfestival, maar eigenlijk moeten die allemaal naar de makers van de tv-productie. Piraten blijven piraten: makers.
AAAlandje heeft haar structuur ook zo opgezet, dat weerstanden zijn ingebouwd.Tegen tunnelvisie is de drietraps triangel-triage van het drietal.

Nieuws&CORONICA – ook op Player.fm en google podcast

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten