https://aaalandje.nl

Evaluatie is a bitch. Een beetje minister van Volksgezondheid spuugt (letterlijk) op kritiek van buitenaf. Maar deze aflevering van AAAlandje gaat vooral over hoe het CDA zich eind 2020 plotseling tégen Hugo ‘Spuug-o’ de Jonge keerde. Borrelde iets natuurlijk op uit de achterban of zat er een goed voorbereide campagne van Wopke Hoekstra achter?

scheve schaats, op grote voet

Opvallend is dat oud-collega’s bij het niet onomstreden consultancybedrijf McKinsey een opmerkelijke rol speelden in de ‘regime change’ bij de christendemocraten.

Hun namen blijven gek genoeg ongenoemd in de evaluatie die oud-minister Spies maakte van de gebeurtenissen binnen het CDA. Vandaar dat we er in aflevering 25 van AAAlandje extra uitgebreid op gaan studeren hoe Wopke ondanks zijn koppositie op de kieslijst maar nipt meer voorkeurstemmen kreeg dan Pieter Omtzigt.

CDA functie elders
Nog voor Wopke’s McKinsey-maatje Robert Carsouw de campagne volgens kritische CDA’ers liet mislukken, kreeg hij bij staatsbedrijf Schiphol een luxe ‘functie elders’. Hij is een van de mensen die centraal staat in deze speciale aflevering over de crisis bij het CDA. We kijken naar de donaties, het wegwerken van het draagvlak van Hugo de Jonge als lijsttrekker en het uit de weg werken van tegenspraak binnen de partij. Ook veel aandacht voor het rapport van de commissie onder leiding van Liesbeth Spies over de gebeurtenissen in de campagne en het gevolg daarvan voor de verkiezingsuitslag.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie