Podcast over de kiem van de toeslagenaffaire, omdat Roy daar ooit stage heeft gelopen. En wat hij toen deed, heeft nog steeds gevolgen.

Deze aflevering is uitgezonden in het voorjaar van 2021.

De kiem voor de toeslagenaffaire werd al gelegd voor de Belastingdienst computers gebruikte, vertelt Roy (die er stage liep) in deze aflevering over corruptie en criminele trucs in de ministerraad. Gekleurde elastiekjes waren er in de jaren ’80 alleen niet voor discriminatie, maar om échte fraudeurs te pakken, of om immigranten te ondersteunen bij hun aangifte. Nederland is intussen het slechtste jongetje van de EU bij het aanpakken van corruptie in de politieke top: we doen uit de doeken wat het kabinet met de aanbevelingen hierover van GRECO deed.

toeslagenaffaire geen zoete broodjes tweede kamer
bij het parlement worden niet elke dag zoete broodjes gebakken

In plaats van algoritmen gebruikte de Belastingdienst in vroeger tijden gekleurde elastiekjes en paperclips, om per dossier aan te geven of de ‘klant’ van goede smaak was of juist extra controle en aandacht behoefde. De zaak kwam aan het licht door journalistiek graafwerk van Trouw en RTL Nieuws, dat een dossier heeft over de zaak.

Toeslagenaffaire had je vroeger niet, omdat de belastingdienst toen nog met elastiekjes werkte. Die kunnen er af, maar algo’s kunnen dat niet.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten