https://aaalandje.nl

Een kleine overheid: hoe harder politici het roepen, hoe minder er doorgaans van komt. Althans in Nederland. Alleen: tegenwoordig hoor je dit geen politicus meer zeggen. Zelfs de VVD wil meer overheid. Big Government is een gevaarlijke ontwikkeling, waarschuwt Rene Veldwijk in AAAlandje.

Een argument daarvoor is dat anders geen ingrijpende beslissingen zouden kunnen worden genomen, zoals het grootschalig verduurzamen van de ruimte om zo klimaatverandering af te remmen.

Maar in de praktijk komen particuliere initiatieven niet van de grond door die centralisatie, zegt Rene Veldwijk, bedrijfskundige en IT-consultant. Hij werkte veel bij overheden, en kent die wereld van hoog tot laag in vele ambtelijke organisaties. Tegenwoordig is hij partner bij Ockham.

Veldwijk is te gast in aflevering 5 van het tweede seizoen van AAAlandje, om te praten over hoe het kan dat de overheid aan de ene kant steeds meer uitdijt, maar aan de andere kant juist in de praktijk heel veel dingen misgaan. “Dat is echt niet alleen in de toeslagenaffaire.”

Rene Veldwijk waarschuwt dat de overheid niet kan en moet willen..

Big government, big doolhof

Die kan niet goed worden opgelost omdat de informatie die de belastingdienst heeft, vaak heel verkokerd is, overal in de organisatie zijn delen van het dossier te vinden. “Ik heb regelmatig ouders gezien die een veel beter dossier hebben dan de fiscus zelf. Het is dan alleen vreemd dat de Belastingdienst daar geen gebruik van maakt. Waarom ga je niet met die ouders aan tafel zitten en kijk je samen wat er wel is, in plaats van wat de Belastingdienst mist?

De player hieronder begint bij het interview.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie