https://aaalandje.nl
doutzen kroes rolmodel

Doutzen Kroes is een rolmodel, en omdat zij het OMT niet volgt is ze hoogstpersoonlijk schuldig aan de snelle stijging van besmettingen; of nee: ze is ‘Jeanne d’Arc van de compleetwappies, eh complotwappies’, volgens sommige twitteraars, waaronder nota bene een schrijver van een boek over broodje-aap verhalen.

doutzen kroes rolmodel
Foto George Biard (cc)

Bovenstaande verguizingen zijn van vandaag, in oktober ’21, maar ze moet het al veel langer ontgelden omdat ze kritisch is op het conabeleid. Dat begon al ruim voor ze aangaf dat ze geen prik hoeft. Doutzen is zelfs digitaal geradbraakt om haar pleidooi voor gezond eten en goed bewegen, en zo iets aan je eigen gezondheid te doen opdat je minder vatbaar bent voor ziekmakers.

Dat laatste bewijst meteen hoe kortzichtig de kritiek is. De afgelopen jaren zijn hele boekenkasten volgeschreven over het vraagstuk hoe je preventiebeleid vormgeeft, niet voor niets is er een aparte staatssecretaris (Blokhuis) voor. Het onderwerp is heet in de voedingsindustrie: geen commissievergadering Volksgezondheid in de Tweede Kamer wordt zo druk bezocht door lobbyisten als het jaarlijkse preventieoverleg. Daar gaat het bijvoorbeeld over suikertaks, het opleggen van maximaal toegestane hoeveelheden zout in (fabrieks)voedsel en het aan banden leggen van alcoholpromotie.

Het is een sexy onderwerp, voor politiek en media. En nu niet zeggen ‘net als Doutzen’. Of wel? Overeenkomst met haar huidige betoog is namelijk dat het massaal in de wind wordt geslagen door de mensen die het beleid bepalen. Verschil is weer dat van preventiebeleid het nut algemeen wordt ingezien (los van of je het met belasten van genotsmiddelen eens bent), terwijl Kroes’ oproepen direct omstreden worden gemaakt.

Hebben overheid, wetenschap, farmaceutische industrie en media niet gewoon baat bij een angstige samenleving? Deze uitspraak werd meteen in de complothoek gedrukt, oa in Trouw.

‘Het roept de vraag op hoe schadelijk de rol van influencers is in de strijd tegen corona.’ Een hoogleraar samenzweringstheorieën gaf hierop commentaar. Ook een andere titel van De Pfizer Groep media ging los: Doutzen komt met coronacomplot, aldus het AD.

Rolmodel

Dat complot is evenwel ontsproten in de hoofden van de commentatoren. Want Doutzen heeft het niet over samenzweringen. Belangen van verschillende partijen kunnen ook gelijk oplopen zonder dat een kartel hoeft worden gesmeed. De jaarcijfers van DPG media over 2020 bewijzen inmiddels dat Kroes ook in economisch modellenwerk thuis is.

Willen ze het beste voor ons? En met ‘zij’ heb ik het over de media, de farmaceutische industrie, onze regeringen en alle grote bedrijven die heel andere belangen hebben dan de onze, zo lijkt het.’

Doutzen Kroes

Grappig is ook dat Kroes werd verweten dat ze ‘uren onderzoek heeft gedaan’ naar het virus en de pandemie. En daarna vragen had. Doutzen zou zo pretenderen expert te zijn, schamperden influencers en columnisten. Ook dit beweert ze nergens. En bij AAAlandje hebben we één uitgangspunt: vragen staat vrij. Jezelf inlezen in een onderwerp waar je meer over wil weten, is bovendien alleen maar lovenswaardig. Zolang je er niet de verkeerde conclusies uit trekt. Dat doet Doutzen sowieso niet met haar vragen.


I will not be forced to take the shot. I will not be forced to prove my health to participate in society. I will not accept exclusion of people based on their medical status. Freedom of speech is a right worth fighting for but we can only solve this united in peace and love!
Pass on the torch of hope and love and speak your truth. ❤️

Doutzen Kroes

Max laadvermogen

Gelijktijdig met rolmodel Doutzen Kroes is vandaag op Twitter nog een voorbeeld trending topic: Jan Slagter. De baas van seniorenomroep Max wil het Coronacheck prikbewijs verplichten op de werkvloer. Dat mag wettelijk niet zomaar.

“Ik ben gevaccineerd, mijn vrouw is gevaccineerd, mensen bij Max. Je moet gevaccineerd zijn”, zegt Slagter. Hij heeft geen boodschap aan de opmerking van presentatrice Ghislaine Plag [Spraakmakers op radio 1], die hem zegt dat de werkgever vaccinatie niet mag verplichten in Nederland. “Je mag zoveel niet in dit land.”

Podcast tip: gevulde maag vermindert geklaag

Slagter onderschatten als influencer is niet verstandig. Niet voor niets is Max als nog vrij jonge omroep een van de succesvolste zendgemachtigden in het publieke bestel. Hoe dat komt? Hij kan krenten uit de pap vissen, of zout in de pap doen van een verlept tv-concept. Bovenal is Max natuurlijk gemaakt van puur suiker. Heel Holland Bakt. Doutzen Kroes rolmodel, of Jan Slagter?

Heel Holland Bakt

Misschien zijn ze het wel allebei. Maar Doutzen leeft wel iets gezonder, vermoeden wij.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie