https://aaalandje.nl

Een kleine duik in de geschiedenis van het Martinikerkhof, uiteraard vanwege aflevering 5 van AAAlandje seizoen 2. In de aanloop naar het uitstapje van de vier partijen, ze gaan donderdag en vrijdag 4 en 5 november voor de formatie naar Groningen, de thuisstad van Johan Remkes, duiken we aan het begin van de uitzending in de geschiedenis van het provinciehuis waar de formatietafel elders staat.

formatie in groningen beno hofman

Voor Groningse geschiedenis is er maar één die je moet hebben, en dat is de lokaal wereldberoemde geschiedenisleraar Beno Hofman, die onvermoeibaar en met nauwelijks budget week aan week een geschiedenisreportage uit de eigen stad op de lokale televisie bracht. Gewapend met weetjes en een verkleedkast houdt hij de kijkers bij de les, terwijl hij door school en kantoor banjert, van schilderij naar antiek voorwerp.

Daar keken zoveel mensen naar, dat de geschiedenisleraar zijn leerlingen op de middelbare school wel eens plaatsvervangende schaamte bezorgde. ‘Maar die hadden we niet gehad als we niet stiekem trots op hem waren’, vertelde een oud-leerling eens. Tv maken was niet het beroep, maar de hobby van de geschiedenisleraar.

De bron van de fragmenten die we hebben gebruikt, is onderstaande editie van Beno’s Stad over de geschiedenis van het politiekorps in Groningen. Daar zitten pareltjes weetjes in, die het verhaal over hoe de politie groeit, uitwaaiert over de stad en eigen koninkrijkjes ging vormen, waarna de boel weer gecentraliseerd werd. Neem bijvoorbeeld het belang van een achterdeur.

Hofman laat zien dat je als historicus niet zuur en cynisch hoeft te formuleren om de boel op te vrolijken. Daarvoor zijn de feiten al leuk genoeg.

Een klassieke kwinkslag over het eerste bijkantoor van de Groningse politie.

400 (zegge vierhonderd)

uitzendingen maakte hij van Beno’s stad

De populairste commissaris aller tijden

In mijn twitterprofiel zeg ik over mijzelf: ‘ik kan het niet laten de Groninger geschiedenis uit te dragen, middels voordrachten, film, radio, boeken, theater en tweets’. En zo is het! De Groninger geschiedenis – zeer verweven met die van mijn eigen familie – is mijn lust en mijn leven. Ik heb in de loop van de jaren van mijn hobby mijn werk gemaakt en werd zo de officieuze ‘stadshistoricus’ en de ‘huishistoricus’ van de lokale en regionale omroepen. Ik heb vooral veel bekendheid gekregen door het televisieprogramma Beno’s Stad, waarvoor ik in 12 jaar 400 uitzendingen maakte.

Beno over zichzelf op benohofman.nl

Formatie in Groningen duurt nog even. Tijdloos tien minuten door brengen doe je hieronder. Kijk naar de hele aflevering van Beno’s stad, die op 17 februari 1999 voor het eerst is uitgezonden op het Groningse OogTV.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie