gratis kaartjes voetbal coronacheck

Eén stad, twee verhalen: waar de tribunes van basketbaltrots Donar maar nauwelijks gevuld raken sinds de verplichting van de coronacheck app, puilt voetbalstadion de Euroborg wel vaak uit bij thuiswedstrijden van FC Groningen. Hoe kan dat? Vanwege gratis kaartjes voor voetbal.

gratis kaartjes voetbal want coronacheck
Gapende gaten op de normaal bomvolle tribunes bij een wedstrijd van Donar in Martiniplaza op 9 oktober. De foto is gemaakt door Jorien Bakker.

Anja heeft een verklaring, nadat ze op onderzoek uitging. De plaatselijke FC blijkt met gratis kaartjes te strooien voor de jeugd. Want je moet het natuurlijk niet willen, dat alle kijkers van Studio Sport zien dat de verplichting van de coronacheck app zorgt voor lege tribunes, nadat de topsport het al zo zwaar heeft gehad tijdens de pandemie.

Gratis kaartjes voetbal: vanaf 1:04

Het is onduidelijk of de gratis kaartjes vergoed worden door derden, zoals het ministerie van VWS (Hugo de Jonge gaat zelf ook graag naar het stadion, maar dan dat van Feyenoord).

Intussen wordt vanuit Groningen de lobby opgevoerd om ook in Nederland de coronacheck app op het werk te gaan verplichten. Dat gebeurt door Jochen Miereau, nota bene een wetenschapper die zich met gezondheidsverschillen bezighoudt, en derhalve alles weet van tweedeling: waar je wiegje staat, bepaalt in Nederland nog vaak hoe gezond en hoe oud je wordt. Nu pleit de Groninger, indachtig de Chinese gebruiken (waar zijn universiteit alles van weet):

In Italië is in het hoger onderwijs en op de werkvloer ook de coronapas ingevoerd, dat is iets dat we als Nederland ook moeten nastreven, zegt Mierau. “Nederland is altijd vrij traag met het invoeren van maatregelen. Maar in andere landen hebben ze nu maatregelen die wij ook zouden moeten invoeren. Met name dus die QR-codes. Daarmee zorg je ervoor dat je het ziekteverzuim niet onnodig laten oplopen.”

EENVANDAAG

De NOS liet deze week onderzoeken of horeca-personeel en andere mensen die gedwongen voor gezondheidspolitieagent moeten spelen, wel netjes gehoorzamen aan de demissionaire ministers van Justitie en VWS. Wanneer de NOS onderzoek gaat doen naar of beide bewindslieden trouw zijn aan hun eigen wetten en de grondwet, is niet bekend. Minister Grapperhaus loog de Kamer meermaals voor over wat hij wist over een strafrechtelijk onderzoek naar de frauderende notaris Frank Oranje van landsadvocaat Pels Rijcken. Hugo de Jonge loog dat hij geen tijd had om aanbestedingen uit te schrijven voor de inkoop van mondkapjes, testen en andere corona-voorraden. Aan het verhelpen van de pandemie kunnen gratis kaartjes voetbal natuurlijk ook bijdragen, en zo duur zijn die niet in vergelijking met miljarden mondkapjes.

gratis kaartjes voetbal coronacheck
Hugo de Jonge en Ferdinand Grapperhaus worden toegejuicht door tientallen aanhangers, melden Hilversumse media (factcheck: niet waar)

Het onderzoek van I&O, uitgevoerd in opdracht van de NOS komt het kabinet in elk geval goed uit. Opiniepeilingen worden al anderhalf jaar gebruikt om coronabeleid vorm te geven, blijkt uit stukken die zijn vrijgegeven op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur. De geopenbaarde documenten zijn nog maar het topje van de ijsberg. Hugo de Jonge weigert namelijk de WOB uit te voeren, ondanks een flinke uitbrander hierover van de rechter.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten