https://aaalandje.nl
groeten uit gaaf landje

Je kan veel van Hugo de Jonge vinden, dat is in deze burgerschappelijk lastige tijden ook goed om te doen alsmede het daarbij dan meteen ook te laten. Maar bij AAAlandje zijn we ook altijd attent op de dossierkennis. Daar mankeert niks aan bij de minister van Volksgezondheid. Hugo weet alles uit z’n hoofd. Dat blijkt nu ook in zijn kersverse filmcarrière.

Hugo vindt dat het goed is dat zoveel mogelijk jongeren zich laten vaccineren. Met reels en tweets, de-les lezingen en zelfs een movietrailer probeert hij ze te verleiden. Deze actiefilm van anderhalve minuut verraste vriend en vijand: hier schuilt een onvermoed talent. Of is het bureau van ‘dranquilo’ is gebeld, dat kan natuurlijk ook. Je hoeft het niet zelf te bedenken. Dat hoeft niet.

Meer films zijn op komst, getuige onderstaande oproep, die al even rondzwerft op twitter. Dit script is meer praktisch, het moet een uitleg worden van ‘de GGD komt naar je toe deze zomer’. Dat had AAAlandje dan weer bedacht, de eerste keer dat we over de de coronacheck app spraken, in de roze wolk van het Eurovision Songcontest was dat.

Inmiddels vraagt VWS ook de aandacht voor het witwassen van illegale arbeid of andere vormen van mensenhandel. Vorig jaar publiceerde zijn ministerie een rapport over doping, in al haar facetten. Daarbij werd speciaal de rol van cadeaukaarten uitgelicht, als manier om betalingen voor illegale arbeid te verhullen. Ook de Europese Commissie zit hiermee in zijn maag.

Cadeaukaarten die je op meer plekken kunt uitgeven zijn dat wel. En dat maakt ze interessant voor criminelen. De cadeaukaarten zijn anonieme betaalkaarten waar criminelen er makkelijk veel van kunnen inslaan. Zodra ze met de cadeaukaarten spullen kopen, is het geld witgewassen. Deze praktijken zijn in het verleden dus ook gelinkt aan de financiering van terrorisme, zegt het ministerie van financiën. Voor meer uitleg verwijst het minister naar de Europese Commissie.

Trouw

In dit licht is het opvallend dat in Nederland deze praktijk juist groeiende lijkt. Zo beschrijft een rapport in opdracht van het ministerie van VWS hoe cadeaukaarten worden ingezet bij het verhandelen van verboden stimulerende middelen. Nu is de S van VWS het domein van staatssecretaris Blokhuis, deze had Hugo niet over het hoofd gezien.

Uit het VWS-rapport over doping van 2020.

Want in deze oproep wordt dan wel om een professionele actrice gevraagd, maar de salariëring is elders ondergebracht.

We maakten in juhi deze podcast, die door de kabinetsreactie van gisteren weer actueel is geworden. Veel luisterplezier.

groeten uit gaaf landje

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie