https://aaalandje.nl
media bespelen medisch specialisme

Media bespelen: vroeger iets voor Geer en Goor, tegenwoordig een medisch specialisme. Vanavond zit Diederik Gommers bijvoorbeeld weer bij Op1, de talkshow die gekscherend al Ab1 genoemd wordt omdat normaliter Osterhaus (lang verbonden geweest aan het Erasmus MC waar Gommers en Kuipers nog steeds de scepter zwaaien).

Vooraf werd de boodschap alvast ingeprent: de politiek moet strenger zijn tegen nietgeprikten. Priming, heet dit in de mediatheorie – die het begrip overigens leent uit de neurowetenschappen.

AAA doktersadvies:

Shoppen bij dewaterkoning.nl?
Een ruim zwembad, of toch een relaxte jacuzzi?
Bij ons heb je de keuze uit beide.

AAAlandje nodigt je uit mee te kijken naar het bespelen van de nieuwscyclus door de OMT-elitedokter. De leden van dit overlegorgaan gebruiken namelijk vaak hetzelfde draaiboek als ze de politiek willen bespelen. Uit onderzoek van de Volkskrant vorig jaar bleek al dat dit niet zelden in overleg (of in opdracht, dat kan natuurlijk ook)  Ik vat het grofweg even zo samen.

media bespelen medisch specialisme

Media bespelen

  • Het dreigt erg druk te worden, voorspellen de medici. Daarvan komt dan een exemplarisch voorbeeld. Ditmaal de vermeende Staphorst-tsunami in de Isala klinieken in Zwolle.
  • OMT-lid voorziet dat dit de voorbode is van iets nog veel ergers. Nu eens in de krant, dan weer op tv.
  • Vaak sputtert Hugo dan eerst even wat tegen, zo van: eerst zien, dan geloven.
  • Dan komt de volgende dokter, Gommers wisselt doorgaans af met Kuipers.
  • De angstige reacties hierop bij het publiek triggeren Kamerleden
  • Strengere maatregelen komen moeiteloos door de Kamer, want het OMT zegt dat het nodig is.

Meestal blijkt achteraf dat het allemaal schromelijk overdreven was. Dat geldt waarschijnlijk alleen niet voor februari vorig jaar, toen Gommers voor het eerst bij Nieuwsuur zat. Carnaval ging daarna wel door, want dat vier je volgens het OMT namelijk ‘meestal in kleine kring’.

Dewaterkoning.nl

Het grote probleem is dat het OMT zelden met onderbouwde cijfers komt, misschien wordt daarom wel zo overdreven. Voorbeeld: Gommers en Kuipers zeiden in september dat 925 IC-bedden de maximale capaciteit is voor komende winter. Een maand later zijn het er 1350.

Gommers in september: „We hebben dan 1.200 extra verpleegkundigen nodig om landelijk die 1.350 IC-bedden te regelen. Dat betekent dat je veel hulp nodig hebt elders uit het ziekenhuis. Dat gaan we niet halen.

Desinformatie

Kuipers: „Voor het najaar houden we voor de IC nu rekening met de volgende aantallen: je hebt altijd zo’n 350 acute patiënten, denk aan ongelukken of gecompliceerde zwangerschappen. Als je volledig draait, liggen er zo’n 400 post-operatieve patiënten, dan heb je al 750 IC-patiënten. Als je alles open gooit, alle maatregelen opheft, krijg je in de winter ook meer griep én Covid-19. Zeg 200 IC-bedden voor influenza en permanent 200 Covid-19 of nog wat meer. Dan zit je alweer lange tijd rond de 1.350 IC-bedden.”

Kuipers in september

Gommers rekent voor dat er ook rekening moet worden gehouden met die andere IC-patiënten: 350 voor ongelukken en acute operaties, 350 vanwege de uitgestelde reguliere zorg, 188 reserve-bedden en 150 voor de griep. Als daar 400 bij worden geteld, wordt het absolute maximum van 1350 IC-bedden overschreden. “Als dat gebeurt, zullen we reguliere zorg weer moeten afschalen.”

Gommers in oktober

Nu is het in de wetenschap net als bij de beddenplanning middenin een pandemie normaal dat de geleerden het niet helemaal eens zijn met elkaar. Maar dit principe heeft juist het OMT laten varen het afgelopen jaar. Dat is zorgelijk, omdat niet alleen politici, maar ook bijna alle rechters blind varen op het OMT. Dankzij het media bespelen, lijkt het wel. AAAlandje is de avondklok nog niet vergeten, noch de nep-excuses achteraf van Kuipers.

Wat niet kan, is nepnieuws verspreiden middenin een pandemie. Dat kan niet.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie