desinformatie buitenlandse zaken bestrijden

Nepnieuws buitenlandse zaken? In het binnenland kunnen we ook wat van desinformatie. Een populair filmpje op TikTok ontkracht de viral video waarin wordt beweerd dat Hugo de Jonge liefst vier keer een coronaprik zou hebben gehad.

Daarvoor is ruim aandacht vanuit Hilversum. Maar de NPO vergeet (opnieuw) cruciale feiten op te lepelen over de bestrijding van nepnieuws. En maakt zich daarmee zelf schuldig aan desinformatie, volgens de definities die de overheid zelf hanteert.

Want niet alleen worden belangen verborgen gehouden, ook wordt bewust een onvolledig beeld neergezet van Marieke Kuypers, tot voor kort Social Media Specialist bij de NOS. Het gaat om dit filmpje:

Van Dorito’s eten word je autistisch, Hugo de Jonge is 4 keer gevaccineerd tegen corona en een man in Brazilie heeft een hartaanval gekregen omdat hij 24 blikjes Red Bull heeft gedronken. Allemaal onzin en niet waar. Maar filmpjes waarin dit wordt beweerd, worden veel gedeeld op TikTok. Een doorn in het oog van social media specialist Marieke Kuypers, die met filmpjes op TikTok fake news ontkracht. Marije Martens strijdt bij platform DROG ook tegen desinformatie.

Humberto op NPO Radio 1

Opvallend is dat in het interview van Humberto Tan zorgvuldig wordt ontweken waar de Social Media Specialist van de nepnieuwspolitie op TikTok eigenlijk werkzaam is. Kuypers doet voorkomen alsof ze dit hobbymatig doet, sinds een paar weken.

Dan is het wel gek dat ze precies in die paar weken een nieuwe baan heeft, en wel bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Inderdaad: waar Sigrid Kaag tot voor kort ook allerhande te schaften had met negatief sentiment rondom haar persoon.

nepnieuws buitenlandse zaken als werkgever niet vermelden is desinformatie

Het achterwege laten van belangrijke feiten en omstandigheden, bijvoorbeeld conflicterende belangen, geldt als desinformatie. En dat mag niet van dit kabinet. De ambtenaar nepnieuws buitenlandse zaken inzetten om Hugo een kontje te geven, lijkt ons daar ook onder te vallen, het zou toch niet zo zijn? Maar goed, wetten en regels zijn wel vaker afwezig bij De Jonge, leert de coronacrisis. Dat is gefactcheckt als WAAR door de Rekenkamer.

Leer meer over desinforrmatie, bijvoorbeeld in deze podcast.

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten