https://aaalandje.nl
podcast luisteren knil

Nooit meer KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het is in veel families met wortels in voormalig Nederlands-Indië ook nu nog onverwerkt verleden: de terugkeer, hals over kop, nadat Nederland na de politionele acties tekende voor de onafhankelijkheid van Indonesië.

Daarover gaat de nieuwe aflevering van AAAlandje:

nooit meer knil ogen die spreken
Ogen die spreken in park Eekhout in Zwolle. Wederom een prachtige dag om de fototentoonstelling ‘Ogen die Spreken’ in Park Eekhout te bezoeken. Dit is Demi en het verhaal achter de ogen van deze 3e generatie lees je midden in het park. Op de achtergrond oefent een jongleur in de zon en dat was een prachtige show. Wie weet wat jij tegenkomt als je door het park wandelt. Als je in het park de QR-code op de fot van Demi scant, dan zie haar citaat in context met verleden en de blik vooruit. Iedere foto in het park heeft zo’n code en iedere foto heeft een eigen verhaal.

Honderdduizenden mensen kwamen naar het koude Nederland. Hoe gaat het met ze? Dat ontdekte Roy van Veen, die de fototentoonstelling Ogen die spreken maakt, die nu te zien is in Zwolle. Ook in zijn eigen familie speelt dit. Plus: rondje burengerucht: Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, België. Waar kan de Ruttedoctrine heen?

Verder leren we je aan de hand van twee echte voorbeelden (uit de praktijk) om nepnieuws en desinformatie te herkennen. Zeker in het licht van het koloniale verleden is dat goed om te doen. Nooit meer KNIL.

Tientallen voorstanders van Hugo de Jonge komen bij elkaar in het centrum van Rotterdam (factcheck: KLOPT NIET)

AAAlandje s2e4 van minuut tot minuut:

3:58 Ogen die spreken 37:24 Motivatiepsycholoog des vaderlands 41:00 Coronacheck app gaat wel online 42:01 Hoe zit het nu echt in ’t hospitaal? 48:22 Leer nepnieuws herkennen 1:01:34 Nep herkennen: de inbeller 1:04:54 Fraude met testen 1:08:02 Gratis voetbalkaartjes 1:13:02 Fakkeloptocht 1:16:35 Gasbevingen 1:20:05 Oostenrijk (Kurz & mml Korruption) 1:21:58 Italiaanse toestanden 1:26:16 Rutte rant (Sophie in ’t Geld versie) 1:31:43 Frankrijk stemt 1:34:23 Ruttedoctrine in België (titel afl: Nooit meer KNIL)

nooit meer KNIL

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie