Het aantal patiënten dat komende winter met corona op de IC dreigt te belanden, zal naar verwachting 80 procent minder zijn dan is voorspeld door het RIVM en Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care specialisten. Dat staat in een bericht van de NOS. Volgens de chef-intensivist van het UMC in Groningen worden niet langer 3400 IC-opnames verwacht, maar nog maar 700.

Dat lijkt goed nieuws, twee dagen voor de persconferentie waarin naar verwachting premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid strengere maatregelen zullen aankondigen.
Nodig zijn die volgens de intensivisten van de universitaire ziekenhuizen nog steeds. Dat komt doordat nog steeds mensen zo ziek van het virus worden, dat opname in het ziekenhuis nodig is, en minder verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel beschikbaar zijn dan vorig jaar.
Luister hier een Ernst Kuipers factcheck uit de nieuwste podcast
De acht ziekenhuizen vrezen in het geval van overbezetting niet meer de juiste IC-zorg te kunnen bieden. “Het beoogde aantal IC-bedden van 1350 achten wij niet haalbaar”, zegt Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG, namens de ziekenhuizen. “Met de verwachte 700 covid-patiënten op de IC zijn er daarnaast te weinig IC-bedden over voor niet-covidzorg.”
bij de NOS
De intensivisten (IC-artsen) voelden zich gedwongen zelf de media op te zoeken om de noodklok te luiden. schrijven ze in een verklaring, die hieronder te lezen is.
Bij de NOS zegt Van der Voort: “Een ander probleem is het tekort aan personeel. “Dan moeten we het aantal bedden per verpleegkundige verhogen, van 1 à 2 naar 3 à 4. Dat leidt onherroepelijk tot kwaliteitsverlies. Het risico op grotere problemen neemt toe. Het is gevaarlijk voor de patiënt.”
Verpleegkundigen gaven vorig jaar evenwel aan dat 2 covid-patiënten per verpleegkundige goed te doen is, en voor korte tijd (enkele weken) kunnen dat er drie zijn. Dat blijkt uit een grootschalige enquête onder een kwart van alle IC-verpleegkundigen van beroepsvereniging V&VN.
In dat rapport staat ook te lezen wat de factoren zijn die zorgen voor het grote personeelsverloop. Een van de meestgenoemde is dat artsen hun verpleegkundig personeel minachten en ook nog eens buiten de zorgplanning hielden tijdens de eerste golf. Toen waren er de meeste IC-opnames.
Waar is Gommers?
Opvallend is dat de intensivisten het nieuws halen zonder hun officiële voorman Diederik Gommers. Die heeft nochtans weinig moeite om de media te vinden. Mogelijk is zijn afwezigheid ingegeven door de insteek van de noodkreet: de oproep om je te laten inenten staat namelijk helemaal onderin het NOS-artikel. Gommers, wiens NVIC al bijna tien jaar gesponsord wordt door Pflzer, doet dat doorgaans andersom.

De noodkreet integraal
Als afdelingshoofden van de universitaire intensivecareafdelingen voor volwassenen hebben we met alle zorgprofessionals samen al ruim anderhalf jaar het uiterste gedaan om iedereen die dat nodig had de juiste IC-zorg te geven.
Persverklaring afdelingshoofden universitaire IC’s van 31 oktober.
We zoeken nu de media omdat het water aan de lippen staat. De vraag om IC-capaciteit zal de komende weken (te) groot worden. Wij vrezen dat we onze verantwoordelijkheid niet meer kunnen waarmaken en niet meer iedereen de juiste IC-zorg, zoals we dat gewend waren, kunnen geven. Het beoogde aantal IC-bedden van 1350 achten wij niet haalbaar. Met de verwachte 700 covid-patiënten op de IC zijn er daarnaast te weinig IC-bedden over voor niet-covid-zorg, zoals b.v. hartoperaties, kankeroperaties of ongevallen.
We roepen daarom iedere Nederlander op om te doen wat in zijn/haar positie mogelijk is om het aantal besmettingen sterk te verminderen. Dat geldt voor het kabinet en de Tweede Kamer maar ook voor alle burgers zelf.