vaccinatiegraad

Goed nieuws voor Ernst Kuipers en Hugo de Jonge: de volgende keer dat ze ongeprikten de les willen lezen, kunnen ze gewoon op de fiets. Want de vaccinatiegraad in Haagse achterstandswijken blijft net als in de bible belt ver achter bij het Nederlandse gemiddelde.

De prikweigering blijkt uit cijfers van de GGD Haaglanden, die AAAlandje na enig zoekwerk op kon duiken uit de papierwinkel van de Haagse gemeenteraad. Die vroeg al ruim voor de zomer om cijfers per wijk, en kreeg deze na het zomerreces van Annette de Boer, de directeur van de gezondheidsdienst.

Begin september waren er al cijfers per stadsdeel, begin deze maand kwamen ook de cijfers per wijk. Den Haag is een van de meest gesegregeerde steden van Nederland, al sinds mensenheugenis is het de stad van ‘zand en veen’. Die tweedeling is tegenovergesteld aan de Verenigde Staten van Hillary Clinton: de ‘deplorables’ wonen in the swamp, de welgestelden ‘op het zand’.

De verschillen zijn duidelijk zichtbaar in onderstaande tabel, waarin V staat voor het percentage volwassenen (per 31-8) dat Volledig gevaccineerd is en de X voor het aandeel inwoners dat één prik heeft gehaald. In Transvaal en de wijk Groente- en Fruitmarkt ligt het percentage V onder de 30 procent, dus op het niveau Urk. In Benoordenhout (waar onder meer premier Rutte woont) ligt het percentage V juist boven de 70 procent, net als in het Haagse Bos, waar Willem Alexander en zijn familie wonen.

vaccinatiegraad achterstandswijken den haag bible belt

Voor het goede beeld: Transvaal en de Schilderswijk zijn wijken waar veel moslims wonen, maar vooral ook veel arbeidsmigranten. De tomatentelers in het Westland en de uitzendbureaus die voor hen werken, stoppen de veelal (zuid)oost-europeanen in die wijken graag bij elkaar in krappe woningen. Dat leidde vorig jaar al tot grote clusters van corona-uitbraken in deze gemeenschappen.

Aan het eind van deze podcast vertellen we je alles wat Jaap van Dissel nog niet gelezen heeft over de motieven om je niet in te laten enten, daar deden het LUMC en de Haagse Hogeschool een groot onderzoek naar.

Alle cijfers over de prikpercentages in de Haagse wijken vind je hier in bijlage 1b. Voor Hugo en Ernst geeft AAAlandje graag wat taaltips.

Nederlands

Dat kan niet. We zitten middenin een pandemie.

Ik heb nul begrip voor mensen die zich niet laten vaccineren.

Vaccinatie is onze weg naar de vrijheid

Bulgaars

Това не е възможно. Ние сме в разгара на пандемия.

Нямам никакво разбиране за хората, които не се ваксинират.

Ваксинацията е нашият път към свободата

Turks

Aşı olmayan insanlara karşı sıfır anlayışa sahibim.

Bu imkansız. Bir pandeminin ortasındayız.

Aşı bizim özgürlüğe giden yolumuzdur

Oostindisch

Aku ora ngerti babagan wong sing ora divaksinasi.

Kuwi ora mungkin. Kita ana ing tengah pandemik.

Vaksinasi minangka cara kanggo kamardikan

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten