https://aaalandje.nl
big tech aan het binnenhof

Een leestip vandaag die goed past bij het thema van de nieuwe podcast: desinformatie en nepnieuws bestrijden. Want de grote platformen die voor de verspreiding hiervan verantwoordelijk zijn, lobbyen zich de moeder tegen strengere regels in voorgenomen EU-richtlijnen. Big Tech aan het Binnenhof.

Ze hebben een uitgekiende lobbystrategie gekozen, schrijft Tom-Jan Meeus dit weekend in NRC:

Je hebt in de Amerikaanse lobbywereld een beruchte techniek – noem het schaduwlobbyen. Een groot bedrijf is tegen een overheidsplan. Maar om het eigen imago te beschermen keert het bedrijf zich niet openlijk tegen het plan. Wel ondermijnt het dit plan door het op te nemen voor een andere vermeende benadeelde: het midden- en kleinbedrijf.

NRC 20-11.

Het artikel staat achter een betaalmuur, een uitgebreide studie naar het fenomeen dat Meeus noemt kan je hier vinden.

big tech aan het binnenhof
Eenheidsworst ligt op de loer zonder concurrentie.

Big Tech heeft in de pandemie grote invloed op hoe de bevolking denkt over bijvoorbeeld het regeringsbeleid. Alleen is het door de onduidelijke werking van bijvoorbeeld algoritmes die selecteren wat je interessant vindt om te lezen, moeilijk om precies te zeggen hoeveel invloed er is, en hoe die uitpakt. Resultaat is zeg maar wat Big Tech aan het Binnenhof verkondigt: ‘onbedoelde gevolgen’

Big tech aan het Binnenhof

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie