https://aaalandje.nl

Bijzonder nieuws over een bijzondere Brandsma uit een bijzonder Fryslåndje. De in de Tweede Wereldoorlog als verzetsstrijder omgekomen Anno Sjoerd Brandsma, roepnaam Titus, is door het Vaticaan heilig verklaard. De nieuwste heilige is een Fries, een jood en een stijder voor grondrechten.

De Friese priester, journalist en hoogleraar wijsbegeerte en mystiek Titus Brandsma (1881-1942) wordt heilig verklaard door de Rooms-Katholieke Kerk. Paus Franciscus heeft donderdag een wonder erkend dat wordt toegeschreven aan de in 1942 omgekomen Brandsma, maakt het Vaticaan bekend.

NRC
karmeliet brandsma heilig verklaard

Professor Pater Titus Brandsma in gezelschap van zijn vriend professor J. Hoogveld, voor het Nijmeegse universiteitsgebouw, jaren ’30.

Hij stierf in concentratiekamp Dachau. Zijn heiligverklaring is voor iets waarlijk wonderlijks:

Het gaat om de als „onverklaarbaar” aangemerkte genezing van de Amerikaanse pater Michael Driscoll. Bij hem werd in 2004 een agressieve vorm van huidkanker vastgesteld, maar hij genas nadat hij een dagelijks een kledingstuk van Brandsma tegen zijn hoofd hield, zo vertelde hij later tegen lokale Amerikaanse media. Artsen konden de genezing destijds medisch niet verklaren.

We doen Brandsma tekort om ‘m hier even snel te portretteren in een paar zinnen. Begin hier eens, en lees in NRC meer, bijvoorbeeld.

titus brandsma heilige
Brandsma rechtsvoor bij de opening van het Bonifatiuspark in Dokkum. Opening van het Sint Bonifatiuspark in Dokkum [1933] door Mgr. J.C. van Schaik [1916-1956] (in witte cape), geestelijk adviseur van de Katholieke Arbeiders Beweging. 1933 Spaarnestad fotoarchief

Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek.

Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij gearresteerd door de Duitse bezetters en vond in het concentratiekamp Dachau de dood. In 1985 werd hij als martelaar door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.[1] Op 25 november 2021 maakte paus Franciscus bekend dat Titus Brandsma heilig zou worden verklaard.

Wikipedia.
De nieuwste heilige is een Fries: Titus Brandsma
Titus Brandsma als rector van de katholieke universiteit Nijmegen in 1932.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie