thuisblijven en een dvd opzetten

Dat kan natuurlijk ook: thuisblijven en een dvd opzetten. Waarom niet van een podcast? Niet dat er veel te zien is, maar je vind ze wel makkelijker via ons YouTube-kanaal.

Deze aflevering verscheen op 12 maart 2021.

Nieuw op dvd: podcast AAAlandje aflevering 6 s1 Het verdienmodel

Aflevering 6 van de politieke podcast aaalandje gaat over machtsconcentratie. Live opgenomen vanuit Den Haag, Groningen én Zwollywood gaan Anja, JW en Roy op zoek naar de wortels van het nieuwenormaalkapitalisme. https://www.aaalandje.nl voor de nieuwstelex en alle andere afleveringen, maar abonneren in je eigen podcast app is handiger: AAAlandje staat bij de A van afleiding.

Zo pakte Microsoft het millenniumprobleem aan: dominant, arrogant en kapitalistisch. Onze host Roy was toen nog internetpionier, en zag hoe het bedrijf achter Windows de paniek gebruikte om te cashen. Toen MS wegens machtsmisbruik werd aangeklaagd, toog Roy naar Washington. Intussen werd in Noordwijk iets dat uitgroeide tot wetenschappelijk-zakelijk machtsblok in de steigers gezet: de vaccine-alliantie GAVI. In deze special verkennen we de historische overeenkomsten met het hier en nu. In 2001 gaf de Amerikaanse overheid een monsterboete aan Microsoft, wegens machtsmisbruik.


Roy ziet nu soortgelijke strategie. De fouten die Gates in het beklaagdenbankje maakte, zijn nu zijn unique selling points. Onder leiding van Bill Gates had Microsoft concurrenten weggeduwd van de markt vanuit een monopoliepositie. De Amerikaanse overheid pikte dat niet en spande een zaak aan, waarin het software imperium na jarenlange strijd werd veroordeeld voor illegaal handelen. De afkeer van die praktijken leverde onder meer Firefox op, de gratis en open source browser die iedereen kent. Betaald uit de verkoop van de allereerste commerciële internetbrowser, Netscape.

Niet altijd een dvd, thuisblijven en podcast


Na 20 jaar is het geld nog steeds niet op, jaarlijks viert de open source beweging het MozFest, Woodstock van het vrije internet. Werd MS niet zo gehaat, dan was dit festival dit jaar niet voor het eerst in Amsterdam neergestreken. ‘Vroeger zette MS zelfs virussen in tegen concurrenten’. Kritiek hoor je niet bijster veel uit bijvoorbeeld de wetenschap. JW zoekt naar verklaringen daarvoor, en vindt dollars. Maar net als Anja wil hij het liefst weer eens naar een echt festival, lekker gemaakt door discussies in de verkiezingscampagne.


Speciale gast: Hans van Mierlo, oprichter van D66.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten