https://aaalandje.nl
ongevaccineerd data

Tip van een luisteraar van de podcast AAAlandje en een bezoeker van deze site (dank!) over het Testen voor Toegang: verstopt in de privacyverklaring staat vermeld dat je persoonsgegevens via meerdere kanalen worden gedeeld met zowel bedrijven als overheden, die zo dus allemaal te weten komen dat jij niet gehoorzaamt aan Hugo’s oproep. Wie krijgen je data als je ongevaccineerd bent?

Dat zoeken we uit op verzoek. ‘Kunnen jullie niet eens kijken wie hier allemaal achter zitten’, vraagt de inzender, die graag anoniem wil blijven uit angst voor discussies en gedoe aan eettafels en bij koffieautomaten. Dat lijkt ons een goed idee.

ongevaccineerd wie krijgen je gegevens

In deze casus kijken we naar de gegevensverwerking van het bedrijf Spoedtest, dat is ingehuurd voor Testen voor Toegang.

Allereerst het overzicht van de partijen die de naam- en mailadresgegevens krijgen.

  • CoronaCheck-app (VWS), ten behoeve van het genereren van een koppelcode voor een geldig coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app.
  • Ticketcounter, ten behoeve van de verwerking van de afspraakgegevens alsmede het versturen van de uitslagen.
  • Secumailer, ten behoeve van het veilig versturen van uitslagen volgens de normen gesteld in de NTA7516.
  • Holland Diagnostics, ten behoeve van het analyseren van teststalen en het verwerken van testuitslagen van PCR-testen.

De CoronaCheck app hebben we al een paar keer behandeld, die is behoorlijk anonimiserend vormgegeven, maar blijkt -en dit staat niet in de kleine lettertjes- veel vaker contact te leggen met de servers (gehuurd door het ministerie van VWS) dan strikt noodzakelijk is. Als de telefoon verbinding heeft met internet (bij de meeste mensen is dat: altijd), dan zoekt de app bij het opstarten contact met het moederschip, bijvoorbeeld om veiligheidssleutels te checken of te vernieuwen. Dat hoeft de app technisch gezien maar eens per drie dagen, maar gebeurt vaker als de app vaker wordt gebruikt, meldde een deskundige. Dit is geen bijzonder iets: heel veel, zoniet alle apps op je telefoon willen dat graag. Maar mocht er bij VWS een bewindsman zitten die kwaad wil (wij proberen te checken of dit niet zo is, maar de documenten daarover zijn zoek), dan kan elke keer bij dat contact data worden opgeslagen die de telefoon meestuurt, in theorie bijvoorbeeld of je toevallig onder de zendmast van café Avondrood staat.

Maar voor je de app mag gebruiken (je kan ook een pdf uitprinten overigens), zijn er dus ook (in dit geval met Spoedtest erbij vier) bedrijven die je data krijgen.

Wie krijgt data ongevaccineerde?

Laten we beginnen bij Holland Diagnostics, een naam die doet vermoeden dat het hier om het laboratorium gaat. Het bedrijf is pas in maart 2021 opgericht, blijkt uit KVK-gegevens. Onder de bestuurders komen we geen witte labjassen tegen. Wel een verhuurder van elektrische bootjes in de Amsterdamse grachten, een eigenaar van meerdere restaurants in de hoofdstad en Robert van Orsouw een in Brabant gevestigde producent van paarden- en hondenvoer en voedingsdeskundige. De vestigingsplaats van het HD lab is Harderwijk,

Secumailer is het bedrijf dat moet voorkomen dat jouw persoonsgegevens in verkeerde handen belanden. Het is een IT-bedrijf uit Lelystad, met twee eigenaren, en bestaat sinds 2017. Zusterbedrijf Mailgarant bestaat al een paar jaar langer. CEO is Yvonne Hoogendoorn, geschoold als socioloog maar geskilled als IT’er. Ze is lid van de Soroptimisten. En nee: dat heeft niks met Soros te maken, maar met empowerment voor vrouwen, maar dan 100 jaar avant la lettre.

Dan Ticketcounter. Gevestigd in de Van Nellefabriek in Rotterdam en in Ede, en aan de KVK-gegevens te zien een fusie van meerdere bedrijven die de ticketafhandeling doen van dierentuinen en pretparken. Een bedrijf dus dat wel van wanten weet met QR-codes. Opvallend is dat de beide eigenaren op de Veluwe wonen, vlakbij het hoofdkantoor van Testen voor Toegang te Leusden en in de streek waar commandant der keelklachten Tom Middendorp woont, en waar hij via de klasgenoot van zijn dochter een aanbesteding van 1miljard euro omzeilde met goedkeuring van Hugo.

Ongevaccineerd wie krijgen mijn data
Hier zijn de (toeleverende) bedrijven gevestigd die betrokken zijn bij een toegangstest van Spoedtest.nl.

Dubbele petten

Tot slot is er natuurlijk nog Spoedtest BV zelf, de uitvoerder van de test. Zelf zegt het bedrijf de nummer 1 van Nederland te zijn op dit gebied, en als de pandemie ooit voorbij gaat, dan gaat het bedrijf graag door met testen, maar dan op SOA’s en vitaminetekorten. De eigent aren van dit bedrijf, gevestigd in een minder goed stukje Bos en Lommer te Amsterdam.

Opmerkelijk is dat de eigenaren van Spoedtest ook betrokken zijn (of zijn geweest) bij het Holland Diagnostics lab. De paardenslager (althans, Van Orsouw werkte volgens zijn Linkedin jarenlang voor slachter Vion) keurt niet het vlees, maar het neus- en keelvocht van de bootjesverhuurder en de restauranthouder. Dit gaat dus via twee bedrijven, van deels dezelfde eigenaren. Die splitsing kan bedoeld zijn om risico te spreiden, maar kan even goed financiële motieven hebben: in de zorg geldt dat voor elke administratieve handeling geld vrijkomt.

In dat licht kan niet onvermeld blijven dat er nog een ander bedrijf is, Health and Test Supplies, van dezelfde eigenaren als Spoedtest, dat weer materialen kan aanleveren. Deze BV is weer gevestigd in Zeist.

Wat valt op?

De bedrijven liggen allemaal in een cirkel rond Leusden, lijkt het wel, waar het hoofdkwartier van Testen voor Toegang is gevestigd, net als het LCH, het consortium dat de mondkapjesberg heeft ingekocht en ruzie maakte met Sywert van Lienden. Dat beeld komt overeen met hoe Tom Middendorp via zijn dochter bij haar klasgenoot uitkwam, die Lead Healthcare opzette, het bedrijf waar de eerste ronde TvT exclusief was belegd.

Verder is opvallend dat het geld weer naar een klein clubje mensen stroomt, hier waarschijnlijk via meerdere bedrijven. Zij zijn allen branchevreemd, maar dat is in de testindustrie niet zo gek, want daar zijn veel ondernemers ingesprongen die door de lockdown stilvielen.

Ongevaccineerd en je medische data

Deze bedrijven mogen de gegevens alleen gebruiken voor het testen. Ben je besmet, dan moeten de gegevens ook worden doorgestuurd aan de GGD (dit is wettelijk verplicht). De mailadressen kunnen dus niet zomaar voor een uitnodiging voor een boottochtje worden gebruikt.

Maar deze gloednieuwe bedrijfjes krijgen wel jouw momenteel belangrijkste medische gegeven: je status ‘ongevaccineerd’. Is die data wat waard? Ja. Er zijn louche types die daar flink achteraan zitten. Daar komen we op terug.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie