https://aaalandje.nl
persvoorlichters luiden noodklok

Opvallend pleidooi recht uit het hart bij de Logeion, een beeldvoerdersvereniging is dat. “Wees aardiger voor journalisten, ga eens in hun schoenen staan”, schrijft een penvoerder van de 75-jarige woordvoerdersgenootschap in een uitgebreid artikel. Persvoorlichters luiden de noodklok!

Dat wij ons alleen met beeldvorming bezig houden, is beeldvorming en het is killing voor ons vak. In de omgang met journalisten is het dus belangrijk dat open vizier te hanteren. En journalisten niet onnodig over de kling te jagen, omdat ze kritische vragen stellen. Dat is wat ze doen! Sta eens in hun schoenen.

Redactie Logeion

Het pleidooi voor een détênte komt alle partijen goed uit, aldus de redactie.

De laatste maanden worden woordvoerders met hun hoofden op het hakblok gelegd door journalisten die denken dat alle woordvoerders fout zijn. Het zijn goedbetaalde marketeers en spin doctors die de waarheid verdraaien in opdracht van bestuurders. De kritische stukken in met name NRC zijn amper bij te houden. Nog zo’n gekke constatering die je steeds ziet terugkomen in de media en op Twitter: woordvoerders zijn met zoveel meer dan journalisten. Zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk, hoor ik Calimero zeggen. Dat journalisten soms met z’n vijven, allemaal van hetzelfde medium, op dezelfde dag je bestoken met vragen over vijf verschillende onderwerpen, vertellen ze er niet bij.

“Dus schreeuw niet door de telefoon, hang niet zomaar op, maar geef informatie, uitleg en duid de context. Gun de journalist ook eens wat, cut him some slack, zoals ze overzees zouden zeggen”, en moeite besparen is de moeite inderdaad waard, denken wij.

persvoorlichters luiden noodklok
Misschien wel de beste spindokter aller tijden.

Het leven van een journalist is al zwaar genoeg; je moet continu jagen naar nieuwsverhalen terwijl het vertrouwen in de journalistiek niet erg groot is en mondige lezers anoniem via social media de journalist de huid volschelden. En dan zijn er politici die daar graag een schepje bovenop doen. En woordvoerders die zich soms gedragen als een Chinese muur. Niet te doen, joh. Journalisten zijn net mensen en willen als mensen worden behandeld. Als wij dat goed in onze oren knopen en wat liever zijn voor onze collega’s in de journalistiek, dan zul je zien dat je meer voor elkaar krijgt op de momenten dat het er echt toe doet. Ze vervloeken doe je maar bij de vrijmibo met collega-woordvoerders.

Logeion

Persvoorlichters luiden noodklok? Afleveringen over woordvoerderette zijn onder meer deze, voor de gevorderden bevelen we Hugo’s Gehaktdag aan en in de elite kan je hier de technische kennis opvijzelen [premium €0].

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie