https://aaalandje.nl
Kan de politie demonstraties niet goed schatten?
20.000 mensen op het Lange Voorhout.

Kan de politie demonstraties niet goed schatten? Volgens burgemeester Aboutaleb van Rotterdam was de politie bij de rellen vrijdag verrast door het aantal mensen dat op de been kwam tijdens protesten tegen voorgenomen kabinetsmaatregelen. Na de rellen was er kritiek op de ordehandhaving, omdat de politie in zogenaamd ‘vredestenue’ op de been was. Dat is vaktaal voor het gewone uniform.

Over dit soort kledingvoorschriften denkt de politie goed na, want dit kan invloed hebben op het werk van agenten. Als de ME zwaarbewapend aan de demonstranten verschijnt, is dat iets dat zorgt voor een agressieve sfeer op straat. Andersom werkt ook, is de ervaring van Henk van Essen, zei hij in Nieuwsuur.

Als het ineens drukker én agressiever is bij een demonstratie dan door de politie is voorzien, dan is het vredesuniform in sommige gevallen problematisch, onruststokers kunnen dan gaan denken: hé, die kunnen we hebben. Dat lukt natuurlijk niet, maar als de politie daarbij moet schieten dan is het geweld wel zeldzaam, dat vrijdag in Rotterdam te zien was.

Politie-analisten schatten voor de planners op het hoofdbureau in wat je kan verwachten bij bijvoorbeeld een coronaprotest zoals aan de Coolsingel aanvankelijk plaatsvond. Schatten zij verkeerd in?

Hoe tel je nou zoiets? Daarover gaat het in deze player kant-en-klaar geselecteerde deel van s2e7 van onze podcast:

Het ding is: mensen die het niet eens zijn met (de pandemiebestrijding van) het kabinet en daarvoor zijn gaan demonstreren, hoor je al een jaar over hoe officiële schattingen van de opkomst bij protesten, gemaakt door de lokale veiligheidsdriehoek, stelselmatig veel te laag zijn. Organisatoren schatten juist weer veel te hoog, en met elke nieuwe protestbijeenkomst wordt in deze telstrijd weer een ‘nieuw normaal’ gevestigd.

Dit weekend: ‘honderd demonstranten in Breda’ werden er duizend, maar die passen al bijna in deze foto.

Voor tijdens het luisteren als extraatje: de beelden die we maakten. Het duurde drie kwartier, en dat met deze drukte, voor Anja passeerde op de brug richting MinFin, zij sloot nog ruim voor het einde van de optocht aan in deze stoet, die vertrok even na enen op 5 november vanaf het Malieveld in Den Haag. Hoe tel je slim tot 20.000?

Kan de politie demonstraties niet goed schatten? Wij denken niet dat de schattingen die op de radio- en tv-bulletins komen, ook de schattingen zijn die de analisten van de politie intern aanleveren. Daarbij wordt ongetwijfeld ook met andere bezoekersaantallen gerekend in diverse scenario’s. In de podcast hoor je welke hulpjes je voor zo’n opdracht kan inzetten.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie