problemen 2g wet

De 2G wet zorgt voor veel beroering, maar die krijgt niet de tijd om het tot talkshows te schoppen: de wet moet er binnen twee weken toch echt wel uit zijn, en treedt dan ook meteen in werking. Vanwaar die haast? Dit speelt er allemaal.

Verkeerde ingreep

2G (en 3G) zijn misschien wel niet een oplossing maar een probleem. Dit zegt real world data.

 • *De [rap afnemende] werkzaamheid vd vaccins rechtvaardigt niet een drang/dwang situatie. Ze zijn domweg niet goed genoeg, door afnemende effectiviteit. Is dat erg? Nee, kan gebeuren in een pandemie. Maar ga er dan ook normaal mee om. Dat we de zorg niet ontlasten, blijkt na anderhalve maand ctb
 • *Mag dit wettelijk wel? Dat lijkt met 2G tricky. Kabinet weerspreekt steeds dat het om een ‘experimenteel’ vaccin gaat. Maar dat is een valse tegenstelling. Experimenteel is wettelijk een loze kreet. Wel zijn de vaccins voorwaardelijk toegelaten tot de markt. Daarmee nog steeds niet uitontwikkeld (dit staat immers in de voorwaarden voor de handelsvergunning). Tot die tijd kan je het niet verplichten.

Verkeerde gevolgen

 • *Terugkeer van de mazelenparty’s maar dan om elkaar met corona te besmetten: hoe gevaarlijk is dat?
 • *Ook buiten de zorg zijn de gevolgen ook groot, en zeker op termijn verstrekkend. Hoeveel zorg hebben mensen nodig die door hun familie verstoten worden, obv valse tegenstellingen en verwijten die door het kabinet zijn aangepraat? Depressie is een uitstekende voorspeller voor hoog (somatisch) zorggebruik gebleken, al decennia.
 • *2G zorgt echter voor bredere problemen. Waarom moet je op deze manier een miljoen moslims in de gordijnen jagen? Het effect is tegenovergestelde aan wat je wil bereiken, blijkt uit onderzoek LUMC en Haagse Hogeschool (in bijlage). Technische vraag: waarom las Van Dissel dit nooit?

Verkeerde feiten

 • Veel problemen met 2g wet: Niets rechtvaardigt de spoed waarmee dit wetsvoorstel behandeld moet worden. Dat kan prima door een missionair kabinet.
  Nu wordt op de Kamers oneigenlijke druk uitgevoerd door dit in de formatie te doen. Krijgt Jesse stiekem de worst voorgehouden dat als CU tegenstemt, er misschien alsnog een plekje aan de formatietafel voor GL komt? Dit trucje werkte al bij de invoering van de tijdelijke wet ctb. Weet je wat wel snel en demissionair kan? Boosteren wie dat wil. Andre Rouvoet staat al maanden klaar.
 • *Bijwerkingen van vaccins (ik kijk alleen naar ernstige, waarvoor ziekenhuisopname nodig is) zijn met 3500+ in NL alleen echt vele malen hoger dan bij andere vaccins. Voor 2019 was al een incidentie van meer dan 1 op 1 miljoen prikken alarmerend. (CDC; zie bijlage) Dat rechtvaardigt niet dat de minister zegt: ‘waanzinnig veilig’. Gewoon veilig is veilig genoeg.
 • *Kabinet heeft bij herhaling gelogen over waarom ctb nodig was (cijfers rechtvaardigden invoering in september bijvoorbeeld niet, we zaten toen onder de signaalwaarden; ook in voorjaar speelde dit). Ook voorafgaand aan de avondklok bleken de cijfers ondeugdelijk. Ook toen zag je dat de maatregel niet aan een oplossing bijdroeg, maar het probleem juist verergerde. 

Dat het gedrukt staat

VOORBEELD
 • *Ook begin oktober: want toen lag niet heel Staphorst met corona op de IC. Dit ziektebeeld betrof welgeteld vijf personen in de IC van het Isala in totaal. Druk was het daar wel, door andere zorg en een geboortegolf. Dat is zeer waarschijnlijk ook een bijwerking van corona  maar niet reden voor het huidige beleid. Hugo heeft ook op schrift beweerd dat 95% ziekenhuisopnames ongevaccineerden betrof, dit is nooit het geval geweest sinds t wordt bijgehouden.
Problemen met 2g wet. Liegen dat het gedrukt staat. Bron: Kamerbrief, via

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten