https://aaalandje.nl
tieners hacken de nederlandse overheid

In onze onvolprezen rubriek Andermans AAnraders vandaag onvervalste overheidspropaganda. Want de cybercrimespecialisten van de Nationale Politie hebben voor jonge hackers een bijzonder programma om te zorgen dat ze hun technische skills voor de goede zaak inzetten. Tieners hacken de Nederlandse overheid, en krijgen als dat nodig is meer dan een lousy t-shirt.

Nederlandse overheid gehackt door tieners
Wie een exploit vindt in een Nederlandse overheidssite, krijgt een t-shirt als bedankje. Dat is onder hackers zo camp, dat namaak wordt verkocht op internet, zoals hier.

Zo worden jongeren uitgenodigd in e-sports arena’s om te leren wat wel en niet mag bij het rondhangen op internet met in de digitale broekzak een zakmes voor pentesten, zero-day exploits opsporen en andere hacktools.

Wie te ver gaat, zoals Frank die de hoofdrol speelt in deze podcast van NRC Vandaag, krijgt bovendien een passende taakstraf. In zijn geval: bejaarden door de wasstraat halen in een verzorgingshuis, om te zorgen dat hun bankrekening niet wordt leeggephisht.

Tieners hacken Nederlandse overheid: toch goed, wat de politie daar tegen doet.

Wat doet AAAlandje met dit nieuws? Welnu, bij ons kan de overheid al negen maanden terecht voor alternatieve nudging-adviezen, wijze raad en onorthodoxe tips over tal van niet-medische interventies om de crisis te bestrijden. Zo bevelen wij warm aan:

Klimaatverandering bestrijden zonder domme dingen doen. Desinformatie bestrijden (hier, ook hier en al helemaal hier) kan met onze hulp ook. En dat allemaal voor de hond z’n viool, ofwel ‘om niet‘.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie