Rutte neemt sluiproute brussel

Doet de Europese Commissie met medeweten van belangrijke regeringsleiders een greep naar de macht? Overal in Europa zijn in de coronacrisis parlementen buitenspel gezet. En bij het vaststellen van waar noodfondsgeld terechtkomt, gebeurt dat op dubieuze gronden. De opbrengsten komen dan vaak in corrupte handen, leert de geschiedenis over forse financiële boosters uit Brussel.

machtsgreep europese commissie door corona
greep naar de macht
Spikes werken niet als het virus al in de kern binnengedrongen is
Bestel je de boeken uit deze podcast, dan kan dat hier: als kerstboom-exemplaar of instant ebook (Code Rood van Thijs Broer en Peter Kee) (Sluiproute Brussel van Lise Witteman). Warm aanbevolen boeken.

Daarover gaat de nieuwe aflevering van AAAlandje, waarin we laten horen hoe binnen de vijfdaagse van Oostenrijk naar Omicron, miljarden euro’s uit de Europese schatkist vloeien naar vaccins tegen corona. Politiek verantwoordelijk hiervoor is de vrouw van vaccinmaker Heiko von der Leyen. Luister ‘m hier tijdens het lezen:

Deze Ursula von der Leyen (commissievoorzitter) sloot deals met farmaceuten, waar Sywert zich voor zou schamen. Inmiddels weigert ze aan de EuroWob te voldoen nu haar is gevraagd wat ze in appjes besprak met de CEO van Pfizer.

Hugo de Jonge (VWS-wobweigeraar) heeft het van geen vreemde, zo lijkt het. Maar hij werkt ook voor Rutte. De premier is niet alleen de demissionado-der-doctrine, hij heeft gedurende de pandemie het gevoel voor democratische verhoudingen geïnterneerd dat we tot voor kort alleen uit hautaine Brusselse kringen kenden.

Dat lezen we in Code Rood, het boek van Thijs Broer en Peter Kee dat ook een hoofdrol heeft in deze aflevering. Want zij tekenden uit de monden van tal van bewindslieden op hoe het er achter de schermen aan toe ging. En dat is een donker verhaal: samen met Grapperhaus en De Jonge ging hij z’n eigen gang, veilig schuilend achter de rug van een Outbreak Management Team vol ‘medici en deskundigen’. Die werden alleen wel onder zware politieke druk gezet om te doen wat het demissionaire kabinet wil.

booster uit Brussel

Al lezend is de conclusie steeds meer die van Tunahan Kuzu onlangs in de Tweede Kamer tijdens een coronadebat: Nederland wordt bestuurd door een medische junta. Een harde conclusie, maar die ontkrachten is lastig, als de Kamer geen tegenspraak kan geven onder coalitie- of formatiedwang (of drang, zoals bij GL).

booster uit brussel
Ursula’s man Heiko verkoopt halffabrikaten voor mRNA-vaccins.

De macht van de Europese Commissie lijkt op dit moment beperkt, zeker op de voorstellen van Heiko eh Ursula von der Leyen om Impfpflicht, mandates en vaccinatieplicht in te voeren in de hele EU tegelijk. Gezondheidszorg is momenteel een aangelegenheid van lidstaten zelf.

Maar dankzij Lise Witteman weten we dat dit snel kan veranderen. Hoe? Dat horen we van de EU-bureau chief van Follow the Money zelf. Ze heeft het ook opgeschreven in dit boek. Dankzij keihard werken van Rutte en Wopke Hoekstra is de schade voor de democratie groter dan tijdens de Griekse bail-out.

Bill Gates schoot de Europese Commissie al te hulp in deze moeilijke tijden. Hij wil met Ursula von der Leyen grote vernieuwingen rond bijvoorbeeld landaankopen, met subsidie natuurlijk want daar zou co2 compensatie moeten gaan plaatsvinden. Het is dus onjuist om te constateren dat Brussel naar niemand luistert.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten