https://aaalandje.nl
thuisonderwijs in de kerstvakantie

De schoolsluiting die een aantal weken geleden op het laatste moment werd afgeblazen, komt er nu toch. De kerstvakantie wordt ter virusbestrijding met een week verlengd. Wat nu? Met deze tips van thuisonderwijzer en AAAlandje host Roy van Veen maak je van de extra week kerstvakantie met thuisonderwijs een even leuke als leerzame week van.

thuisondewijs kerstvakantie

Woke wandelen

De Coentunnel zou verboden moeten worden, Jan Pieterszoons beeld is al besmeurd: je kan al je negatieve energie kwijt in de VOC-tijd. Maar je kan ook denken als Sigrid Kaag: wie zijn die mensen? Gelukkig heeft elke zichzelf respecterende gemeente haast wel een eigen Zeeheldenbuurt. Dus hup, jas aan, sjaal om en de geschiedenis in wandelen!

Een vraag van een Russische toneelschrijver over een aantal Nederlandse vloothelden van weleer bracht ons naar de Zeeheldenbuurt in Zwolle. We vroegen oma met haar hond mee en gingen op pad voor een forse wandeling door de stad.

Roy

Natuurlijk hadden we het onderzoek ook binnen met Wikipedia of een boek kunnen doen, maar buiten is natuurlijk veel gezonder, ook al is het 1 graad boven nul en miezert het. Kwestie van een warme jas aan, muts op, een paar handschoenen erbij en de speurtocht kan beginnen. Welke namen van zeehelden gebruiken ze in Zwolle eigenlijk? En waarom die wijk? Hoe is de architectuur in de wijk? En hoe verhouden de namen zich tot de Indische buurt, die even verderop ligt? Het was een interessante wandeling.

Olafontdekt

Vogels kijken

En voeren, dan komen ze namelijk. Als je regelmatig in je tuin vogels bijvoert, dan ontstaat er een hele eigen wereld rond die voedertafel of voederboom. Daar kun je met gemak een hele dag naar kijken. Het is echter wel van belang dat je vogels op het juiste moment het juiste voer geeft en dat je bepaalde (voor de handliggende) voeding vermijdt. Wat voer je de vogels in de winter en waar moet je op letten? Lees het hier.

Kind kan de was doen: loodgieten

De zolder of de kamer opruimen kan al snel overkomen als straf. Klusjes doen daarentegen kan je uitstekend verpakken als thuisonderwijs. “In de keuken hebben we een oude 100 graden kraan die twee jaar terug na een lekkage al een keer is gerepareerd en weer is gaan lekken. Dit keer onherstelbaar, dus tijd om hem te vervangen door een moderne variant en daar maken we een onderwijsproject voor onze 10 jarige van.”

Zo’n project bestaat uit diverse onderdelen: water-aansluiting, watersplitsing, overloopbescherming, kraan, boiler, etc. Ik kies een bouwpakket waar al die onderdelen in hun eigen doosje verpakt zitten, zodat het zoveel mogelijk voor zich wijst.

Het betekent dat we de ‘operatie’ beginnen met een hele partij dozen en dat komt best een beetje intimiderend over, maar alles heeft een begin en een eind en als je daartussen alle tijd kunt nemen die je nodig hebt, dan komt het altijd goed. Tijd om te installeren.

Uitgangspunten: er is alle tijd voor, dus geen haastwerk. Het gaat om het leren, dus niet per definitie om een werkende kraan. Als het jonge mens iets eng of moeilijk vindt, dan help ik als ouder. Ik beantwoord geen enkele vraag met een direct antwoord, maar met een wedervraag zodat ze zelf uiteindelijk haar eigen vraag beantwoordt.

Gelukt? Dan kan je met deskundige hulp met gerust hart kijken naar een groter project:

Zwembaden en Spa's

Of je blijft thuis en gaat een dvd kijken

Dat kan natuurlijk ook. Streamen is makkelijker, maar kies dan wel een film met een missie of een boodschap. Zo brak Roy zich het hoofd over de film De Oost: kan je daar een les omheen bouwen? Dat is nog niet zo makkelijk, lees je hier.

Of je blijft thuis en bouwt een escaperoom

Niet alleen kinderen worden er wijzer en creatiever van, dat geldt ook voor de ouders. Lees maar eens hoe de viering van Sinterklaas uit de hand liep in Zwollywood:

Sint heeft hier ruzie met Siri en die gooit alle Harry Potter spreuken door elkaar. Sofia probeert hem via gedichten te helpen en moet daar best complexe puzzels voor oplossen, maar het wordt van kwaad tot erger. Die Sint kwam in een graftombe in het oude egypte terecht, maar wist daar wel uit te ontsnappen omdat Sofia hier in de boeken de logische oplossing vond. Via omwegen is hij in 350 na christus terecht gekomen, maar echt subtiel gaat het allemaal niet. Ze is dus tussen de 3 en 6 uur per dag bezig met het oplossen van de vraagstukken die dus een mix zijn van taal, rekenen, geschiedenis, aarderijkskunde, survivel, tech, algortimes, etc. Uiteindelijk (maar dat weet ze nog niet) moet ze dus een QR code voor hem met de hand uitrekenen, zodat hij het land in mag.

Over QR gesproken: heel leerzaam is deze podcast over hoe de CoronaCheck app werkt:

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie