het jaar van de jonge

Vergeet de Top2000 en de verkiezing van Woord van het Jaar. Want 2021 is Het Jaar van De Jonge. De enige man die een eigen jaaroverzicht verdient.

het jaar van de jonge hugo

Van de avondklok tot de avondlockdown werd dit jaar alles anders. Behalve het kabinet natuurlijk. Sinds het aftreden na het toeslagenschandaal maakten we al 33 afleveringen van de politieke podcast AAAlandje, waarin we vooral aandacht besteden aan de fallout van de maatregelen op de samenleving en fileerden we als vrijwillige nepnieuwsbrandweer de technieken en tactieken waarmee polariserende provocateurs de maatschappij ontwrichten.

Ondanks dit alles had de main man van dit jaar, minister Hugo de Jonge (VWS), tot nu toe geen eigen jaaroverzicht. En dat kan niet, middenin een pandemie. Want dat ondermijnt het draagvlak om je te informeren. Veel mensen vinden veel van Hugo, maar de mensen om hem heen hadden het ook niet makkelijk. Maar hoe hard mensen ook #prikpooier twitterden of #hugodejongekanniks, Hugo slaagde er gewoon in om de meest controversiële wetgeving van het jaar door het parlement te loodsen, en dat in het jaar van de avondklok.

Een avondklok die niemand nodig vond, behalve het kabinet dat een paar dagen daarvoor aftrad wegens structureel geautomatiseerd racisme. Een avondklok die niet een verlaging, maar een verhoging van het aantal besmettingen opleverde. Een avondklok, die voor zwaargewonden en voor het leven getraumatiseerde middenstanders zorgde.

Knappe jongen als je daar overheen kan.

In aflevering 1 van het Hugo Jaaroverzicht: hoe flikt De Jonge dit? En wie werd er schathemeltje rijk van de avondklok?

De onderwerpen van deel 1

Natuurlijk volgen er nog meer afleveringen van ons eerste jaaroverzicht, al zullen we ze niet opdringen, voorwaardelijk maken voor ’t een of ’t ander of mensen verplichten deze te beluisteren, bekijken of te delen. Dat mag natuurlijk wel, het mag wel. En wat niet kan? Wat kan niet ontbreken in een triple-A jaaroverzicht? Dat is niet alleen aan ons, maar ook aan jou. Geef tegengas, spreek in, fluister het ons toe, maakt niet uit hoe. Maar: Laat het ons weten!

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten