hugo de jonge luistert niet

Tijdens het coronadebat woensdagavond bleek opnieuw dat demissionair minister Hugo de Jonge niet luistert naar het parlement, zelfs niet naar zijn eigen CDA-fractie in de Tweede Kamer. Dit was ook tegen het zere been van de VVD, de grootste coalitiepartij.

2G: Hugo de Jonge luistert niet eens naar eigen CDA
Video kijken kan hieronder.

Zwembaden en Spa's

CDA-Kamerlid Joba van den Berg vroeg aan De Jonge wanneer hij met een structurele vervanger komt voor de tijdelijke wet Testbewijzen, die nu de juridische onderbouwing is onder het coronatoegangsbewijs. Nog lange niet, was het antwoord van de minister. Dat doen we maar als alle evaluaties klaar zijn en daar lessen uit zijn getrokken, zei hij.

Kamerlid Kuzu van Denk sprak vorige maand al over de ‘medische junta’ die dit land bestuurt op basis van rammelende regeltjes. De Jonge lijkt beter naar hem te hebben geluisterd dan naar zijn eigen coalitie, want hij wil tot hij over een maand afzwaait als minister van VWS, gewoon op dezelfde voet doorgaan.

De eerlijke huizensite

Hugo de Jonge luistert vaker niet

Het is niet voor het eerst dat De Jonge deze uitweg kiest. Dat deed hij in mei ook toen de Algemene Rekenkamer concludeerde dat hij 5,1 miljard euro niet rechtmatig had uitgegeven, van dik een miljard van dit bedrag kon hij niet eens de bonnetjes tonen bij het controleren van de jaarrekeningen.

Medische junta? Eerst evalueren!

VVD-Kamerlid De Vries liet gisteren in het debat doorschemeren dat hij daar niet te makkelijk over moet denken. Hugo de Jonge luistert niet goed, of begrijpt het niet, zo klinkt het.

Kamervoorzitter Bergkamp, die het debat strakker leidde dan voorheen, gaf De Jonge ook al een tik op de vingers. Die kreeg hij omdat hij in plaats van antwoord te geven op vragen van FVD-Kamerlid Van Houwelingen over bijwerkingen, ineens weer een tirade begon over desinformatie verspreiden. De Jonge kwam niet met een antwoord toen Van Houwelingen hem verweet dat hij zelf een verspreider daarvan is. Daarover ging het in AAAlandje onder meer al in deze podcast.

De eerlijke huizensite

De Jonge vertelde verder dat er voor handhavers en extra boa’s elke maand 35 miljoen euro extra beschikbaar is, zodat deze kunnen controleren of hardwerkende middenstanders en voetbalkantinevrijwilligers het Pfizer-Ausweis wel netjes controleren. Hij is er groot voorstander van dat dit vaccinatiepaspoort straks door de Europese Unie wordt geadopteerd als reisbewijs binnen de lidstaten. Maar dit is iets dat in Brussel moet worden besloten, waarna Nederland dan op deze regeltjes kan aanhaken, stelde hij.

Juist in dat licht is de botsing met zijn eigen CDA brisant: de christendemocraten zijn overal in Europa de partij die voorop gaat bij verplichte vaccinaties en QR-codes: zowel de bondskanselier van Oostenrijk als de Duitse politici die voor Impfpflicht pleiten, zijn prominenten van zusterpartijen van het CDA. Ook Ursula von der Leyen (de vrouw van vaccinmaker Heiko von der Leyen) is een vertegenwoordiger van deze stroming.

De prikplicht discussie werd zorgvuldig opgekweekt en kwam gelijktijdig met Omicron het narratief in het nieuws een nieuwe richting uithelpen, blijkt uit een AAAdventkalender die we maakten rond deze uitzending.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten