https://aaalandje.nl

Het OMT verspreidt verkeerde informatie over de verspreiding van de Omicron-variant in Amsterdam. Verouderde uitgangspunten zijn de basis onder het advies om het hele land op slot te gooien, zoals de horeca en andere uitgaansgelegenheden waar door het Coronatoegangsbewijs een enorme opleving van het virus kon ontstaan.

Volgens het adviesteam van het kabinet kan de zeer snel rondgaande virusvariant ‘volgende week al dominant worden’ in de hoofdstad. Dat is berekend door te kijken hoe snel het aandeel Omicron stijgt, bij het analyseren van mutaties in monsters die de GGD verzamelt.

Nu al dominant

In werkelijkheid is Omicron vandaag al dominant. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag naar buiten zijn gekomen, resultaten van gedetailleerde PCR-testen van de Amsterdamse teststraten.

Dit klopt niet met wat het OMT zegt. Terwijl het onderzoek waaruit deze gegevens komen, juist met het oog op het OMT is uitgevoerd. Maar dat zegt, met Hugo de Jonge, alleen maar ‘boosteren’ als je iets vraagt. Juist daarom is het geen muggenzifterij om het verschil tussen ‘nu dominant’ en volgende week hier uit te lichten. Immers: de virologen zelf zijn zo onder de indruk van de snelle verspreiding.

Voor wie gaat het land op slot, als het kabinet het OMT-advies overneemt? Nederland zou volgens Diederik Gommers 4000-6000 mensen tellen die ‘het gevaar lopen’ op de IC zouden kunnen belanden. Dat zei hij in Beau. Ook Ab Osterhaus (nu eens niet bij Op1) luidt de noodklok.

Osterhaus laat De Telegraaf weten dat het ‘absoluut noodzakelijk’ is om zo snel mogelijk in te grijpen. ,,We moeten zorgen dat we niet wéér achter het net vissen”, verzucht hij. Osterhaus is van mening dat het kabinet vaak veel te laat maatregelen treft waardoor we steeds achter de feiten aanlopen: met alle gevolgen van dien.

,,Als je kijkt naar Amerika, naar het Verenigd Koninkrijk, naar Denemarken… Die landen lopen voor op ons en daar is de situatie ernstig”, waarschuwt Osterhaus. ,,De verdubbelingstijden van besmettingen gaan veel harder dan bij de deltavariant. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten.”

Tele: ‘Worstcase scenario voorbereiden

Dat allerzwartste scenario is alleen niet het meest heftige, maar ook het meest onwaarschijnlijke.

Want ja: de Omikron verspreidt in Londen inderdaad nog net iets sneller dan in Amsterdam: daar is het anderhalve dag. En ook in Denemarken is het aantal ‘cases’ in een turbo versnelling. Maar wat daar opvalt: in de ziekenhuizen neemt de druk op de zorg niet gigantisch toe door de besmettingen, en in Zuid-Afrika, waar de variant al vijf weken rondwaart, is die juist spectaculair gedaald.

Opgelucht ademhalen

Volgens een hoogleraar epidemiologie uit het land waar de variant werd ontdekt (eentje die WEF Young Global Leader is, geen wappie), is het ziekenhuispersoneel opgelucht en liggen op de IC alleen mensen die naast covid zware aandoeningen hebben. Een Nederlandse vertaling van een lang interview lees je hier.

ziekenhuisopnamen omicron uk
Ziekenhuisopnames in het VK
denemarken
Besmettingen en ziekenhuisopnamen (550 in totaal) in Denemarken

De vrees dat onder deze besmettingen nog een grote ziekenhuisopnamegolf op gang kan komen, maar heel langzaam, hoeft dus niet zo groot te zijn. Omicron lijkt sneller tot opnames te leiden, al binnen zes dagen. Dat had dan dus al zichtbaar moeten zijn, want de Denen en Britten behoren nu juist tot de beste virus-speurders van de wereld.

Waarom dan wel?

De enige reden om nu nog een harde lockdown in te voeren, is dat het kabinet dit op een later moment op basis van real world data niet meer kan verkopen. Dat zou ook verklaren waarom het nu plotseling op stel en sprong op zaterdag zou moeten.

Wat vinden ze in het ziekenhuis?

OMT verdraait feiten

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie