https://aaalandje.nl
plasterk democratie is ziek

De politiek raakt steeds meer losgezongen van de Nederlandse samenleving en het Binnenhof kan daar niets in veranderen, omdat daar een electorale loopgravenoorlog aan de gang is. Daarvoor waarschuwt in zijn column in De Telegraaf vandaag Ronald Plasterk. “De democratie is ziek.”

Plasterk democratie is ziek
De Hoge Raad der Nederlanden en Nederlanders met raad voor het demissionaire kabinet, op 7 november ’21.

Die diagnose velt de voormalig minister(PvdA) en moleculair bioloog in een scherpe analyse van waar het piept en kraakt in het parlement. En wat de gevolgen zijn van het wappificeren en tribunalengesleep in de nationale vergaderzaal, terwijl honderdduizenden Nederlanders de afgelopen maanden de straat op gingen tegen het demissionaire kabinet.

Kloof is vast onderwerp in AAAlandje

Zoals enkele weken terug al ingepland, is komende maandag het nieuwe regeerakkoord klaar voor bespreking in de fracties.

Dan kan er weer geregeerd worden. Plasterk schetst dat het land daar weinig mee opschiet, omdat het ‘soepje’ van de middenpartijen op elkaar is aangewezen. Want de kiezers lopen overal weg.

De VVD was ooit een volkspartij waar de rechtse kiezer opvattingen vertegenwoordigd zag. Door het charisma van Mark Rutte doet die partij het bij verkiezingen nog steeds goed, maar juist op rechts is de afstand tot het electoraat toegenomen, en na het vertrek van Rutte zal de VVD electoraal in net zo’n gat vallen als het CDA. Dat had in de tijd van Lubbers ook niemand zien aankomen.
Het verschil met voorheen wordt zichtbaar als we de laatste peiling van De Hond erbij pakken. Daar hebben vier partijen (PVV, FVD, BBB en JA21) samen 20+6+8+7=41 zetels. Dat is bijna een derde van het electoraat, 41 van de 150 zetels. Voor al die partijen was al vóór de verkiezingen duidelijk dat ze geen kans maakten om tot de regeringscoalitie toe te treden.

Plasterk

‘Ome Roon’ nu chief scientific officer

Het politieke midden is het over de verkeerde dingen eens, of eens over zaken waar burgers het in groten getale mee oneens zijn, analyseert de voormalig hoogleraar genetica.

Van sjieke Buitenhof-columnist verwerd hij tot ‘Ome Roon’ de minister van feesten en partijen en publieke omroepen. Dat was de buitenkant, voor de PvdA was hij een waardevolle bestuurder. In Rutte-II werd Plasterk de politieke baas van het ‘moederministerie’: Binnenlandse Zaken.

De ontwikkelingen in de moleculaire biologie vernieuwen zo snel, dat Plasterk na zijn afzwaaien niet zomaar weer naar een universiteit kon om z’n oude werk op te pakken. Tegenwoordig is hij bij MyTomorrows de hoofdwetenschapper (CSO); dit bedrijf brengt terminaal zieke patiënten en medicijnontwikkelaars bij elkaar. Plasterk broedt daar onder meer op nieuwe strategieën om innovatieve geneesmiddelen zo snel mogelijk bij patiënten te krijgen voor wie dit nog veel baat kan hebben.

Onder Rutte gaat functie-eldersen heel anders – podcastfragment:

Wie praat, die gaat, lijkt het parool in de pandemische groupthink. Deze reclameposter mag u meenemen.

Knipmessen

Enfin, bij ons hebben we straks een piepklein oppositiefractietje van Plasterks partij, maar die heeft nu wel verkering met GL. De PvdA en GroenLinks hebben “als knipmessen” gebogen bij de coalitiebesprekingen die in maart begonnen, schrijft Plasterk.

De twee linkse partijen PvdA en GroenLinks vormen op zijn best een voetnoot bij het geheel; ze waren dolgraag aangeschoven bij de formatie van dit kabinet. Dat was een grote taxatiefout; het zou er zeker toe geleid hebben dat ze electoraal verder zouden krimpen en daarmee bijna van het toneel zouden verdwijnen. Nu kunnen ze straks vanuit de oppositie moord en brand gaan schreeuwen, maar de kiezer zal zich goed kunnen herinneren hoe het tweetal knipmessend klaar stond om onder Rutte in een rechts kabinet te gaan, dus geloofwaardig wordt die oppositie niet meer.

uit De Telegraafcolumn

De democratie is ziek

Plasterk komt met drie thema’s die bestuurlijk muurvast zitten, maar van wezenlijk belang zijn voor bijna alle Nederlanders. “Dit zijn drie onderwerpen die niet in strijd zijn met keurig liberalisme, sociaaldemocratie of christendemocratie. Maar de gevestigde partijen maken er geen werk van.” Welke dat zijn lees je hier.

Triple A tip: theedrinken

Het is goed theedrinken met Ronald Plasterk, neem dat van AAAlandje aan. Mocht u dit nog nooit gedaan hebben, koop dan snel deze Japanse podjestheepotjes.

Want je weet nooit wie er straks met rozen op de stoep staat. Of met rozenzaadjes, dat kan natuurlijk ook.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie