https://aaalandje.nl
radicalisering herkennen quiz

[ays_quiz id=’1′]

Hoe herken je radicalisering, als dat wat de wappies vertellen toch ook wel voor een groot deel waar is?

Dankzij de pandemie staat het onderwerp polarisatie weer volop in de bestuurlijke aandacht. En dat is maar goed ook, want geopolariseerd wordt er. Nu de kerst er aan komt vragen veel mensen zich af: hoe weet ik nu of iemand aan het gevaarlijk-doorslaan is. Want het is niet leuk en gezellig, om op zondag de politie voor de gek te houden met z’n allen. Het zou niet nodig hoeven zijn, hoor je dan, maar dat punt zijn we op dit moment nogal gepasseerd.

AAAlandje gaat je helpen. Dit is deel 1.

Signalen van radicalisering herkennen

Er zijn meer gedragsveranderingen die zichtbaar kunnen zijn bij mensen die aan het radicaliseren zijn. Volgens B44s gaat het onder meer om:

Hoe je ermee omgaat, hangt onder meer af van karaktereigenschappen van de persoon, zijn/haar thuissituatie, de inhoud van de ideologie of de doctrine van de groep, de dagelijkse praktijken en rituelen van de groep en in hoeverre iemand in materieel en emotioneel opzicht afhankelijk en geïsoleerd is geraakt.

radicalisering herkennen

Worden er steeds grotere, persoonlijke, relationele, materiële, fysieke en seksuele offers verlangd, gelegitimeerd door de ‘hogere doelen/idealen’ van de trainer of de groep, door het geloofssysteem, of voor persoonlijke/spirituele groei? Denk daarbij aan: dagelijks urenlang moeten trainen, veel therapiesessies of groepsgesprekken moeten volgen, veel moeten mediteren, streng dieet moeten volgen, regelmatig moeten biechten (delen van zeer persoonlijke informatie, moeten opgeven van privé gedachten), het opgeven van school/studie/relaties/ambities/etc., het moeten afstaan van salaris of qua salaris afhankelijk worden van de groep, veel vrijwilligerswerk moeten doen (bv. omdat dat zou horen bij ‘de training’), healings via seksuele handelingen of ’therapeutische’ massages moeten ondergaan.

Radicalisering herkennen is een ingewikkeld iets. Zoek niet overal wat achter. Rustig aan dus. Je kan ook gewoon samen een neutrale podcast luisteren. Dat kan natuurlijk ook.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie