https://aaalandje.nl
hugo de jonge luistert niet

Eindspel pandemie De coronacrisis is voorbij, aldus Tomas Pueyo, de wetenschapper van ‘the hammer and the dance‘. Wat deed Rutte-3 met diens inzichten over te nemen maatregelen? Jaap van Dissel verwees er vaak naar in technische briefings, maar ook achter de schermen is het stuk belangrijk geweest om de besluitvorming in banen te leiden.

Dat blijkt uit wob-documenten die zijn vrijgegeven, AAAlandje bestudeert deze informatiestromen van de overheid al voor haar oprichting februari 2021, en zeker nu de Catshuis documenten vorige week zijn vrijgegeven. Pueyo’s invloed die zichtbaar is in documenten in de grote berg waarmee de overheid journalisten overspoeld, zetten we overzichtelijk hier op een rijtje waar gedanst is met de zo ingrijpende hamers als de lockdowns, maar ook de avondklok. Dit doen we volgens het principe o-o-o: onafhankelijk, ongesponsord, oplettend. Zulke vrienden wil jij toch ook? Dat kan.

Sleutel in Nederlands coronabeleid

voorbeeld 1: de doom-grafieken die we als ze te doom gebleken zijn.

Uit Catshuisbriefing Van Dissel

Dit model is de afgelopen twee jaar ook in het kabinet leidend geweest, blijkt uit wob-stukken die zijn vrijgegeven en onderzocht door deze podcast. Neem dit voorbeeld: dit is november 2020 door Jaap van Dissel gebruikt in presentaties in het Catshuis. Toen speelde de aanloop naar de vestiging van een avondklok in Nederland.

Pueyo liet Rutte schrikken: WOB

Mark Rutte kreeg maart 2020 sms’jes over het artikel van Pueyo, bleek in eerdere wob-verzoeken. Op 21 maart ging er een bericht uit naar hem en naar Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus, en een weggelakte derde persoon. De sms’jes komen uit berichtenverkeer tussen de premier en zijn hoogste ambtenaar, de secretaris-generaal.

Waarom wist de premier dit niet? Daar lijkt het althans op, als je dit sms’je leest: kan het even buiten het RIVM om?

pandemie is voorbij

Na lezing van The Hammer and the Dance vroeg Rutte aan Hugo de Jonge of hij ‘misschien eerst buiten het RIVM om’ via VWS een deskundige kon laten kijken naar dit artikel, en de betrouwbaarheid van de data.

Catshuis en de hamer: Verschillende scenario’s

Bij de tweede golf in 2020 is de hamer-dans tactiek leidend geweest in het opstellen van de scenario’s van de lockdownmaatregelen die zijn ingezet.

Onderstaande passage komt uit een briefing voor minister Hoekstra van Financiën, van zijn ambtenaren, als voorbereiding op overleg 20 oktober 2020. In dezer dagen werd ook voor het eerst openlijk over een avondklok gespeculeerd in de Haagse wandelgangen. Toen was draagvlak nog ver weg in de politiek.

Hamer slaan: hoe hard

Er zijn 3 opties voor de maatregelen de komende weken :

Optie 1 : Hammer nog niet stevig genoeg en verbeterde handhaving onvoldoende effect ; verdere aanscherping maatregelen nodig
Optie 2 : Hammer langer nodig om voldoende effect te sorteren : continueren pakket , eventueel met kleine aanpassingen

Optie 3 : Gefaseerd afbouwen maatregelen hammer .
Sheet 9 , 10 en 11 schetsen de maatregelen bij de verschillende opties .
Om te komen tot de ‘ dance ‘ is het op orde hebben van de testcapaciteit een belangrijke schakel . Aan de minister werd t.b.v. de bespreking in het Catshuis van 18 oktober onderstaande redeneerlijn
over testen meegegeven :

WOB-stukken covid19 audited by AAAlandje in het kader van onderzoek Radio Coronica dat je kan ondersteunen.

Politiek van de pandemie: Eindspel marktwerking teststraten

De situatie op gebied van teststraten was op dat moment nog maar net aan het groeien tot de infrastructuur die het vorig jaar is geworden. De situatie voorafgaand aan de hamer-dans meeting in het Catshuis was voor Financiën voldoende aanleiding om de ’testmaatschappij’ met commerciële aanbierders op de agenda voor wetgeving te zetten. Dat is ook gelukt, middels dat roemruchte en bij voorbaat juridisch omstreden vehikel Stichting Open Nederland. Daar zijn vorig jaar honderden miljoenen euro’s uitgegeven aan testlocaties die soms niet eens open waren. Hier is onderzoek nodig. Daar kan je AAAlandje bij ondersteunen. Met tips en with tips.

Onderbouwing lockdown

De man die nu het eindspel pandemie spelt, ging meteen wereldwijd van mond-tot-mond via social media, nadat zijn artikel online kwam. Ook het ministerie kreeg al snel uit allerlei hoeken deze ‘bindende leestip’. Onder meer een arts mailde over het Hammer and Dance artikel naar een contactpersoon op het ministerie, meteen nadat het 21 maart 2020 verscheen. ‘Het is ons natuurlijk niet onbekend’, kreeg de dokter als antwoord. Die had dringend aanbevolen bij Hugo de Jonge om een ‘exclusievelockdown voor 65-plussers in te stellen.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie