https://aaalandje.nl

Met extra lange treinen, die ook klaarstaan voor sympathisanten uit Friesland, komt in de stad Groningen zaterdagavond opnieuw een grote schare burgers bijeen om in een fakkelprotest in optocht te demonstreren tegen de gaspolitiek van het kabinet.

fakkelprotest
abonneer je op de podcast

Twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen gooide het kabinet er gisteren nog eens 250 miljoen euro extra tegenaan voor schadevergoedingen voor mensen wiens huis minder waard is geworden door bijvoorbeeld bevingsschade aan huizen.

Het vorige grote fakkelprotest maakte grote indruk, maar haalde niet veel uit.

Maar er speelt veel meer, vertelt oud-wethouder Mariska Sloot in de eerste aflevering van seizoen 3 van AAAlandje. Ze is campagneleider van de Stadspartij Groningen voor GR22, een stembusstrijd die lastig is nu eigenlijk alleen media nog bruikbaar zijn in de lockdown.

Mariska vertelt hoe het kabinet nog niets geregeld heeft voor het campagnevoeren onder de coronamaatregelen, terwijl de gemeenteraadsverkiezingen al over nog maar acht weken gehouden worden. Het verbod om op straat te flyeren en de onmogelijkheid van politieke cafés en andere debatten, maakt dat (sociale) media eigenlijk de enige plek zijn waar je kiezers kan winnen. De gevestigde en vooral landelijke partijen hebben hier een grote voorsprong op de lokalo’s, want meer budget en meer ingangen bij nieuwsbedrijven.

Groningse gasbevingen werden eerst weggewuifd door Den Haag, toen ontkennen niet meer mogelijk was begon het vertragen en traineren, nu ook het uit elkaar spelen van bezorgde burgers. In het NOS Journaal werd de provincie vorig weekend al niet meer tot Nederland gerekend. Maar wat het kabinet in het noorden deed, zie je ook in andere heikele dossiers gebeuren. Is Groningen ons voorland, als Energy Valley? De provincie is voorloper bij de energietransitie, en laat mensen letterlijk in de kou creperen.

Snellinks:

22:22 pas sinds huizinge erkenning 40:38 Nieuwe variant van kabinet-Rutte 58:50 Davosmicron? 1:01:31 kabinet gewaarschuwd voor avondklokrellen 1:25:12 100k nieuwe ambtenaren 1:33:44 zo manipuleert de overheid wantrouwende mensen.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie