groningen gaspolitiek

Zaterdag is steekt Groningen opnieuw fakkels in brand, voor een optocht van boze burgers, nu de gaswinning door het kabinet plots is verdubbeld, in plaats van dat de productie volgens afspraak wordt verlaagd. Gaslighting? Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen? Zijn kiezers te koop? Dit soort vragen komen op in het extra lange gesprek van AAAlandje met Mariska Sloot, oud-wethouder en nu campagneleider van de Groninger Stadspartij.

Mariska vertelt hoe het kabinet nog niets geregeld heeft voor het campagnevoeren onder de coronamaatregelen, terwijl de gemeenteraadsverkiezingen al over nog maar acht weken gehouden worden. Het verbod om op straat te flyeren en de onmogelijkheid van politieke cafés en andere debatten, maakt dat (sociale) media eigenlijk de enige plek zijn waar je kiezers kan winnen. De gevestigde en vooral landelijke partijen hebben hier een grote voorsprong op de lokalo’s, want meer budget en meer ingangen bij nieuwsbedrijven.

Mariska Sloot Groninger Stadspartij
Mariska Sloot (eigen foto)

Hoe dat werkt, dat heeft Mariska al eens meegemaakt. En ook op ander vlak lijkt Groningen niet het achterblijvertje, maar een voorloper qua nieuwe bestuurscultuur.

Groningse gasbevingen werden eerst weggewuifd door Den Haag, toen ontkennen niet meer mogelijk was begon het vertragen en traineren, nu ook het uit elkaar spelen van bezorgde burgers. In het NOS Journaal werd de provincie vorig weekend al niet meer tot Nederland gerekend. Maar wat het kabinet in het noorden deed, zie je ook in andere heikele dossiers gebeuren. Is Groningen ons voorland, als Energy Valley? De provincie is voorloper bij de energietransitie, en laat mensen letterlijk in de kou creperen.

groningen energietransitie
Groningers in de rij voor een woningverbeteringssubsidie. Maandag 10 januari 2022.

AAAlandje is terug met een nieuw seizoen (want: missionair!) en heeft geheel tegen de Haagse politieke mode in geluisterd naar jullie reacties. Wat dat voor de podcast betekent? Nou: elke week een hoofdgast die specialist is in een van de drie besproken onderwerpen. Mariska weet gelukkig ook wel wat over de andere twee: de nieuwe variant van het kabinet-Rutte en de dreiging van fakkels.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten