https://aaalandje.nl
helemaal hugo

Je eigen hype leven. Hoe zou dat zijn? Helemaal Hugo, twitterde hij vrijdagavond.

helemaal Hugo
Omdat een tweet niet op een spread van VTWonen past.

Niet dat Hugo de Jonge zelf geen zangvogeltje is, in het publieke debat. En soms gaat je imago met je aan de haal, zeker sinds Twitter groot is. Maar Hugo de Jonge werd op social media de totempaal van het coronabeleid in het hele land, op een manier die volgens mij niet eerder vertoond is. Wie wind zaait, oogst storm.

Hij zal niet nalaten dit op z’n successenlijstje te zetten, als factcheckers of onderzoek vanuit de applied sciences dit verifi├źren. Het kan goed een tactiek zijn geweest die gewiekster is dan de praktijk deed voorkomen: tussen al het woordboksen door heeft hij zonder veel gedoe de ingrijpende coronawetten door het parlement geloodst. De politieke steun verzekerde hij natuurlijk niet in zijn eentje, maar nooit zette de Kamer hem klem. Door steevast te liegen over de 2G-agenda, waarna de leugens door het virus ineens ‘voortschrijdend inzicht’ werden.

Daaraan blijven veel twitteraars Hugo herinneren, ook nu hij een functie elders in het kabinet bekleedt (minister voor Wonen). Vrijdag toverde hij bij veel criticasters een lach op het gezicht met deze tweet tijdens de eerste persconferentie van Rutte met opvolger Ernst Kuipers.

Helder. Helemaal Hugo

De reacties onder de tweet zullen voor elke lezer anders in volgorde staan, maar zijn opvallend vrolijk en lichtvoetig van toon en inhoud. Dat kan de Nederlandse twittersphere best gebruiken op dit moment. En Hugo ook. +1

Hou ‘m heel. In deze VTWonen tweet-vibe zeg je dan: je kan een pianist niet verwijten dat hij slechte muziek moest spelen. Al is dat in Hugo’s verband misschien ook niet een goede beeldspraak. Dat kan natuurlijk ook

CAFETELEX Om te voorkomen dat de maatschappij tot sociale ontploffingen komt, mag horeca in verschillende plaatsen even open, 'als een ventiel voor de gevoelens' omschreef Rutte dit. Bestuurlijk is het al helemeal ingekaderd: juridisch doen we alsof caf├ębazen morgen een beroep op hun demonstratieverbod doen. Een paar uurtjes, dan moet de stop er wel weer op, waarschuwde Rutte. 

Kuipers op socials ook in zwang

De hilariteit rond Hugo kent ook een keerzijde: ErnstraZeneca Kuipers werd op Twitter juist slachtoffer van (no)fatshaming. Dat lijkt op het eerste gezicht in dit geval een milde variant van discriminatie, maar in uitzonderlijke gevallen kan deze wel tot ernstige complicaties leiden, waarbij soms zelfs opnames in een column van Asha ten Broeke nodig is.

Kuipers sloeg een veel mildere toon aan, en daardoor waarschijnlijk was het vraaggesprek met de pers minder narrig dan eerdere perco’s, hoewel de vragen vaak kritischer waren. Hij ontweek vragen over voorspellingen van het aantal ziekenhuisopnames dat kan worden verwacht door versoepelingen, viel op.

voldemor

Kuipers sloeg een veel mildere toon aan, en daardoor waarschijnlijk was het vraaggesprek met de pers minder narrig dan eerdere perco’s, hoewel de vragen vaak kritischer waren. Hij ontweek vragen over voorspellingen van het aantal ziekenhuisopnames dat kan worden verwacht door versoepelingen, viel op.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie