https://aaalandje.nl
pandemie is voorbij

De pandemie is voorbij, doordat wereldwijd de omicronvariant dominant is, die minder ziek maakt en daarnaast vaccins en geneesmiddelen levensreddend zijn. Dat schrijft Tomas Pueyo, in een artikel en nu ook in draadvorm op Twitter. Hij is de man die voorjaar 2020 wereldfaam kreeg vanwege zijn uitleg van de werking van coronamaatregelen als een voortslepende ‘de hamer en de dans’.

Daarbij staat de hamer voor de social distancing maatregelen tot en met lockdowns en avondklok, en de dans voor het samenspel van met testen, contactonderzoek en andere middelen het R-getal onder de 1 te krijgen.

Sleutel in Nederlands coronabeleid

Dit model is de afgelopen twee jaar ook in het kabinet leidend geweest, blijkt uit wob-stukken die zijn vrijgegeven en onderzocht door deze podcast. Neem dit voorbeeld: dit is november 2020 door Jaap van Dissel gebruikt in presentaties in het Catshuis. Toen speelde de aanloop naar de vestiging van een avondklok in Nederland.

Uit presentatie Jaap van Dissel in Catshuis, uit WOB-stukken die afgelopen week zijn vrijgegeven.

Pueyo laat nu van zich spreken door het einde af te kondigen -plotseling, zoals in de geschiedenis zo vaak- zijn we van een wereldwijde noodtoestand af. “Het is tijd om ons gedrag te veranderen”, zegt hij op Twitter in een toelichtend draadje. Want voor we in de wobs duiken eerst het goede nieuws: DE PANDEMIE IS VOORBIJ!

Pueyo: Pandemie is voorbij

Twitterdraad met een opsomming van Pueyo’s argumenten

Pueyo liet Rutte schrikken: WOB

Mark Rutte kreeg maart 2020 sms’jes over het artikel van Pueyo, bleek in eerdere wob-verzoeken. Op 21 maart ging er een bericht uit naar hem en naar Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus, en een weggelakte derde persoon. De sms’jes komen uit berichtenverkeer tussen de premier en zijn hoogste ambtenaar, de secretaris-generaal.

Na lezing van The Hammer and the Dance vroeg Rutte aan Hugo de Jonge of hij ‘misschien eerst buiten het RIVM om’ via VWS een deskundige kon laten kijken naar dit artikel, en de betrouwbaarheid van de data.

pandemie is voorbij

Over hoe je een goede ‘end game’ speelt nu de laatste loodjes aanstaande zijn, legt Pueyo hier uit.

finfluencer belasting

It will take us a few weeks to get that data. Only when we get that will we be able to tell if Omicron is good or bad.

Hopefully we’ll emerge on the other side of this wave in a world where our immunity to COVID is so strong that we don’t need to worry about it beyond getting our booster shots every now and then.

Pueyo in december

Dat betekent dat het de komende tijd opletten geblazen is: hoe wordt de pandemie rustig tot een einde bestuurd, zonder dat dit proces onnodig traag gaat? Wat gebeurt er met de tijdelijke wetgeving, zoals rond 3G en 2G en het coronatoegangsbewijs? Hebben we zonder due dilligence wel een Europees reiscertificaat nodig?

Now we know.

How fast it spreads has been confirmed: like lightning. You can catch it even with some immunity, you can spread it even asymptomatic. Between existing immunity and Omicron’s superspreading, the spread is so fast that waves can start going down quickly after kicking in.

Pueyo

‘Binnenhof backup beweging’ is welkom

Bewaar de bonnetjes, de backups en image de hele boel ook op een goed functionerende harddisk elders. Niet voor het affakkelen, maar voor een eerlijke spiegel achteraf. Voor beter onderwijs, onderzoek en vooral voor de geschiedschrijving. Zeg het maar: ‘dit was andere tijden, terug naar de onze’?

Hugo de Jonge: “We zouden de grondrechten willen hebben om in vrijheid te leven en zoals we het altijd hebben gehad.” Dat zei hij vorig jaar in een kamerdebat over de wet die de opmaat bleek naar de 2G-plannen die nu voorliggen in de Tweede Kamer. De invloed van Pueyo in kabinetskringen zal zo snel in achting niet zijn gedaald, dat we de rest van dit citaat uit het AAAlandje Hugo de Jinglepakket inmiddels misschien wel overbodig kunnen verklaren. Toch? … luister hier:

HUGO DE JINGLE – gratis sample

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie