ijsbrand velzeboer
Triple-A Shownote superlinkjes shortlist

In deze aflevering is IJsbrand Velzeboer onze hoofdgast, die komende week het boek Leugens op mijn bord presenteert. We praten met hem over de heropening van de cafés, aerosole viruswolken door handendrogers en koortslippen bij je biertje. En wat je er tegen kan doen. Maar ook over zijn zoektocht naar de oorsprong van de pangafilets in de supermarkt. Snel raapte hij het gif van de vijverbekken.
Klooivoedsel, noemt Velzeboer het manipuleren van voedsel met stofjes of processen die nooit op een etiket belanden. Hij kan het op afstand ruiken, maar ook zien. “Als je vlees gaat keuren, dan ga je met een slager. Die weet op welke fratsen hij moet letten.”

Sommige verhalen uit zijn boek kan je al lezen, op de zeer boeiende site van zijn bedrijf Scientanova.

‘Ons desinfectiemiddel bevalt uitstekend, wij gebruiken dit al jaren.’ Dit is een kreet die mij de kriebels bezorgt en regelmatig in de oren klinkt. Vanuit mijn ervaringen met het hygiënisch ontwerpen van procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie ben ik veel risicogebieden tegengekomen waar mogelijk bacterieresistentie kan ontstaan.

IJsbrand Velzeboer

Uit Seizoen 3

Koop hier IJsbrand Velzeboers vorige boek Ons voedselbombardement

Voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer strijdt tegen klooivoedsel met zijn nieuwe boek Leugens op je bord. Maar niet alleen bij voedselproducenten fileert hij slecht werk. Wat staat Nederland in de kroegen en restaurants te wachten na de pandemie? Verder: het kabinet geeft in Oekraïne helmen en scherfvesten aan…. Ja,  goede vraag: wie zijn die mensen? Dat weet Roy.

Shownotes: Tisjeboyjai tekent voor de opener, met freesound en Lina.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten