Weet je nog dat sommige mensen boos werden, toen Hugo de Jonge begin december aan de Eerste Kamer vertelde dat hij zo ‘ongeveer op postcodeniveau’ wist waar de niet-coronageënte Nederlanders wonen? Nou: dankzij open data weet jij dat vanaf nu ook. Als je wil natuurlijk, het hoeft niet. Maar via opendata.rivm.nl komen de cijfers van vaccinatiegraad op buurtniveau beschikbaar.

Dat meldt het RIVM. De cijfers worden ellke week bijgewerkt op woensdag, een dag nadat de wekelijkse briefing van coronastatistieken naar buiten komt. Die is op landsniveau, deze open data juist niet.
Triple-A benchmark
Hoe doen de steden waar AAALandje wordt gemaakt het, in landelijk opzicht? Dat kan je hieronder op de kaartjes zien. De open data downloaden kan hier bij het RIVM.
kop en schouders: Er gaat niets boven Groningen
De collega’s van het Nederlands Dagblad hebben er een mooie kaart mee gemaakt toen de eerste editie online kwam gisteren. Groot bestand bekijken kan hier.






De vaccinatieopkomst verwijst naar het deel van de bevolking dat tenminste één COVID-19 vaccinatie heeft gehad. De vaccinatiegraad verwijst naar een afgeronde basisserie COVID-19 vaccinatie.
De gegevens zijn gebaseerd op alle vaccinaties geregistreerd in CIMS (COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem), uitgevoerd door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst-en, huisartsen en overige uitvoerders. De CIMS data bevatten geen informatie over doorgemaakte COVID-19 infectie. Hierdoor worden personen met doorgemaakte COVID en één vaccinatie niet meegenomen als volledig gevaccineerd.
CIMS data omvat alleen gegevens van vaccinaties indien de gevaccineerde toestemming heeft gegeven voor centrale registratie van hun vaccinatie(s) in CIMS. We schatten dat ongeveer 7% van de gevaccineerden geen toestemming geeft voor centrale registratie. Verschillen tussen wijken in de vaccinatiegraad kunnen daarom zowel te wijten zijn aan een lagere vaccinatiegraad, als aan een lager percentage van gevaccineerden dat toestemming gaf voor registratie in CIMS.
Dit zijn de open data bij dit debat. Luister terug over dit onderwerp deze aflevering (over hoe de senaat werkt) en deze podcast namen we toen op:
Politieke VAR videoscheidsrechter. Hier: het originele fragment