Je las het al: In het AAALandje onderzoek naar desinformatie zijn een paar brisante documenten opgevist uit maandag vrijgegeven overheidsstukken. Daarin staat dat tijdens een strategisch spelletje van speciaal aangestelde desinformatie-ambtenaren van alle ministeries werd bedacht dat ‘geef de burger de schuld’ een effectief argument tegen nepnieuws is. Net als ‘feiten weerleggen’.

feiten weerleggen en  burger de schuld geven
Dit was in februari bedacht. Hoe pakt dat uit? Lees het in de DesinfoDocs

Hier kan je de documenten lezen waar het om draait, en waarin de ambtenaren een hele serie opvallende methodes presenteren om hun echte geluid meest mainstream te houden.

Lees hier de tabel

Feiten weerleggen

Een halfjaar later had je op 14 mei 2020 een uitgeklede versie voor Haagse coronacommunicatie ambtenaren. Thema: desinformatie. De resultaten werden twee weken later besproken in een speciaal directeurenoverleg van alle ministeries. Topberaad dus. En staatsgeheim vooral. Het werd met zoveel geheimzinnigheid omgeven, dat de directeuren geen laptop of telefoon mee mochten nemen in de zaal, zelfs geen tablet.

De agenda van het overleg is ook vrijgegeven in de wobs, die het kabinet naar eigen inzicht beetje bij beetje openbaar maakt op een speciale website. Die bestond uit de opbrengst van de brainstorm speloefening van de ambtenaren op elk ministerie die zijn belast met het onderwerp desinformatie. Die kwamen daar speciaal voor bij elkaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is de baas over de bestrijding van nepnieuws.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten