https://aaalandje.nl
schuld van de burger

In het AAALandje onderzoek naar desinformatie zijn een paar brisante documenten opgevist uit maandag vrijgegeven overheidsstukken. Daarin staat dat tijdens een strategisch spelletje van speciaal aangestelde desinformatie-ambtenaren van alle ministeries werd bedacht dat ‘geef de burger de schuld’ een effectief argument tegen nepnieuws is.

Het is jouw schuld dat we nog in lockdown zitten, want Nederland houdt zich niet goed genoeg aan de maatregelen.

boodschap kabinet

Naar nu blijkt, is dit een lolletje dat uit een ’table top excercise’ komt. Dat is een oefenvorm voor crisisbeheersing die sinds corona tot de verbeelding van meer mensen ging spreken dankzij een event dat World Economic Forum en de Bill & Melinda Gates Foundation in oktober 2019 organiseerden rondom de uitbraak van een coronavirus afkomstig van vleermuizen. Die achterdocht is weliswaar niet onbegrijpelijk, maar behoeft nuance. Want Event 201 hoeft zeker geen vooropgezet plan te zijn geweest. Dat hoeft niet. Want in veiligheidsland is het al een jaar of twintig een van de meest waarschijnlijke scenario’s van alle te voorziene rampspoed, zo’n pandemie. Niet dat ze daarvan trouwens de burger de schuld geven, dat is gewoon een natuurgegeven dat eeuwenoud is.

Een halfjaar later had je op 14 mei 2020 een uitgeklede versie voor Haagse coronacommunicatie ambtenaren. Thema: desinformatie. De resultaten werden twee weken later besproken in een speciaal directeurenoverleg van alle ministeries. Topberaad dus. En staatsgeheim vooral. Het werd met zoveel geheimzinnigheid omgeven, dat de directeuren geen laptop of telefoon mee mochten nemen in de zaal, zelfs geen tablet.

geef burger de schuld

De agenda van het overleg is ook vrijgegeven in de wobs, die het kabinet naar eigen inzicht beetje bij beetje openbaar maakt op een speciale website. Die bestond uit de opbrengst van de brainstorm speloefening van de ambtenaren op elk ministerie die zijn belast met het onderwerp desinformatie. Die kwamen daar speciaal voor bij elkaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is de baas over de bestrijding van nepnieuws.

nepnieuws bestrijden
burger de schuld geven
Dit waren de casussen die op het programma stonden bij de oefening ‘nepnieuws bestrijden’ van ambtenaren.

Wil je weten wat de opbrengst was van deze crisisoefening? Dat lees je hier.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie