https://aaalandje.nl

Vrachtwagenchauffeurs en andere deelnemers aan het Freedom Convoy Nederland die zaterdag in Den Haag bleven overnachten op een door de gemeente aangewezen locatie, werden zondagochtend verrast door een ‘koekje van eigen deeg’. De Haagse politie blokkeerde de uitrit van de parkeerplaats bij het ADO-stadion met een busje, zodat de betogers niet weg konden rijden.

Dat was niet de enige creatieve maatregel, deze spitsvondigheid is overtroffen door de collega’s van de agenten in Nieuw-Zeeland. Daar werd muziek van Barry Manilow (op repeat) ingezet om de mensen weg te jagen bij een demonstratie, waarbij ter escalatie ook nog een peloton Macarena’s werd ingezet. Dat bleek evenwel minder effectief dan het Haagse opzetje.

De inzet van muziek is niet nieuw, en was eerder wél succesvol.

haagse politie
Bericht van een van de ingesloten actievoerders. (fotocredit: een van de demonstranten)

Ze mochten het terrein wel af, maar dan lopend, kregen ze te horen, zo melden betrokkenen in de chatgroepen van de actie. Rijden in de stad is er evenwel niet bij: burgemeester Van Zanen heeft vervolgens een noodverordening uitgegeven, specifiek gericht op de Convoy-deelnemers. Die komt er op neer dat de truckers (volgens Omroep West) wel van de stadionparkeerplaats af zouden mogen rijden, maar voertuigen niet welkom zijn in de Haagse binnenstad. Videobeelden van de insluiting zijn hier te zien.

Niet iedereen kan glimlachen om de actie van de Haagse politie.

Tot instelling van de noodverordening heeft de Haagse burgemeester besloten omdat zondagmiddag ook een wandelend protest is tegen de coronamaatregelen en het kabinet, waar het inmiddels geijkte aantal van ‘20.000‘ deelnemers wordt verwacht.

Van Zanen wil met de noodverordening voorkomen dat de voertuigen de demonstratie hinderen of de stad onbereikbaar maken. De Haagse politie staat daarvoor al op scherp, sinds de ME een jaar geleden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen de opdracht kreeg om coronaprotesten op het Malieveld met grof geweld neer te slaan.

Intussen halen tegenstanders van de protesten op social media alles uit de kast om de demonstranten in het extreemrechtse kamp te drukken. Dat is niet alleen een truc die de Canadese minister-president Trudeau gebruikt, maar ook een verhaal dat de Nederlandse nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid juist tijdens coronademonstraties veel en graag in de media brengt.

Tijdens het protest gisteren kondigden Sigrid Kaag (D66) en Jesse Klaver (GL) aan dat hun partijen lokaal ‘niet met extreemrechts’ willen regeren.

Extreme rechtshandhaving tegen betogers was intussen te zien in Parijs, waar special forces werden ingezet bij betogingen, onder meer op de Champs Elysees.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie