https://aaalandje.nl
supermarktvlees

Leveranciers van vleeswaren en verse vis voor supermarkten gebruiken allerlei trucjes om die waren zwaarder te maken tegen weinig kosten. Zo wordt in supermarktvlees soms water ingespoten of de vis met behulp van chemicaliën zo geprepareerd dat die vocht vasthoudt. Dat kost een gemiddeld gezin jaarlijks 50 euro teveel, aldus Velzeboer

In de supermarkt kocht Velzeboer bijvoorbeeld 520 gram vis, maar uit de verpakking woog die veertig gram minder, vertelt hij in de nieuwste aflevering van de podcast AAALandje. Hoe dat kan zonder dat consumenten een plasje water zien, legt hij ook uit.

Velzeboer doet niet alleen onderzoek in de winkels, maar ook op productielocaties zelf. Zo werd hij in Duitsland ooit beroemd als ‘Professor Pangasius’.

Volgens Velzeboer betaalt een gezin door deze voedselfraude per jaar ruim vijftig euro teveel. Hoe dat kan zonder dat consumenten een plasje water zien, legt hij uit in onze podcast. Wij zijn niet de enigen die het boek belichten: bij Pointer van KRO-NCRV lezen we dat hij bijna 90 monsters kocht en altijd ondergewicht constateerde. Bij Follow the Money gaat hij breder in op voedselfraude.

supermarktvlees
Beeld: Google Shopping

Velzeboer doet niet alleen onderzoek in de winkels, maar ook op productielocaties zelf. Voor eigen rekening reisde hij diverse malen naar Vietnam om daar ter plekke de kwaliteit van de kweekvis te onderzoeken. Velzeboer: “Pangasius is voor de handel en verwerking een fijne vis want mooi wit en bijna graatloos, maar veel onderzoek naar de kwaliteit werd er eigenlijk niet gedaan. Ik ging op eigen houtje naar Azië en schrok me een hoedje.”

Supermarktvlees


In Vietnam ontdekte Velzeboer dat de kweekvijvers een rommeltje zijn, waar gebruik wordt gemaakt van allerhade bestrijdingsmiddelen. “De vis is op zich al van matige kwaliteit en wordt hier zeker niet beter van,” aldus de voedingsmiddelentechnoloog uit Zeewolde. 


Zakken landbouwgif tegen onkruid staan her en der op het terrein verspreid en regen spoelt dat gif zo de vijfers in, waar het verdwijnt in de maag van de modderkruiper die Pangasius is. Zijn schokkende conclusies leverden hem in de Duitse pers de bijnaam ‘Professor Panga’ op. In Nederland doopte hij Pangasius om tot prutvis waar je beter vanaf kunt blijven. 


Import voeding via België

Binnen de EU stuitte Velzeboer op grote verschillen bij het importeren van voedingsmiddelen. Zo controleert de Rotterdamse haven heel streng, maar is dat in het Belgische Oosteinde een heel stuk relaxter, zo legt onderzoeker Velzeboer uit in de podcast AAALandje. Geen wonder dus dat Albert Hein veel gebruik maakt van die haven. 
Velzeboer speelt graag met taal en introduceerde in zijn boeken diverse nieuwe woorden. Eerder kwam prutvis voorbij, maar ook klooivoedsel en voedselbombardement zijn van zijn hand. Op zijn website vind je veel informatie over voeding en voedselfraude. Ook vind je daar handige hulpmiddelen, zoals de ‘klooivoedselmatrix’ en ‘voedselvergiftigingsmatrix’. IJsbrand Velzeboer is ook vaste informant van het KRO-NCRV programma ‘de Keuringsdienst van Waarde’. 


‘Leugens op je bord’ is de titel van het nieuwe boek van IJsbrand Velzeboer en dat is vanaf 22 februari 2022 bij iedere boekwinkel te verkrijgen. 

Velzeboer schrijft zelf veel en graag op zijn eigen site.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie