https://aaalandje.nl
oekraïne

In Nederland roepen ministers Kaag en Hoekstra als partijleiders om het hardst dat hun D66 en CDA ook lokaal niet met ‘extreem rechts’ gaan regeren. Daarbij doelen ze op FvD en PVV. Maar in Oekraïne bewapent het kabinet intussen lieden die openlijk sympathiseren met nazi Duitsland.

oekraïne
Luister hierboven het Oekraine segment van de podcast

Dat is niet heel gek, legt Roy uit in de podcast, want Oekraiense milities die zich bewapenen tegen een Russische inval, hebben hun bruine sympathieën nooit onder stoelen of banken hoeven steken. Opvallend is ook dat de milities zoals het Azov-bataljon westerse media op bezoek krijgen, die bijvoorbeeld filmen hoe burgers worden voorbereid op de strijd. “Echte lieverds“, schertst Roy. Intussen viert de propaganda hoogtij.

De NOS meldt vandaag dat de ministerraad -behalve pang pang-roepende soldaten- van alles beschikbaar stelt aan Oekraiense defensie.

Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne. Dat heeft het kabinet besloten in de ministerraad. Het gaat om scherpschuttersgeweren met munitie, gevechtshelmen, scherfvesten, radars en detectoren voor het opsporen van grondmijnen en zeemijnen.

Het kabinet geeft hiermee gehoor aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun. De geleverde goederen voldoen volgens het kabinet aan de EU-regels voor wapenexport.

Als Oekraïense militairen instructies of opleidingen nodig hebben om met het Nederlandse materieel om te gaan, dan geeft Defensie deze buiten de Oekraïense grenzen. Er gaan geen militairen naar Oekraïne voor gevechtshandelingen of andere acties.

NOS

Further listening advice: deze podcast waaruit je al een fragment hoorde in de show.

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie