https://aaalandje.nl

FEATURE Tot afgelopen november mochten de virologen er nog volop discussie over voeren in het publieke debat, of scholen nu wel of niet een grote katalysator van de pandemie zijn. Hoe dat kon? Misschien wel door het ambtelijk advies aan het kabinet op dit thema: ‘weerspreek feiten’.

Investeer in onbevangen onderzoeksjournalistiek: Buymeacoffee.com/coronica of vriendvandeshow/aaalandje

Toen was het zo onomstotelijk, dat de kerstvakantie toch een weekje werd opgelengd. Nu blijkt uit deze WOB-documenten: vanaf mei 2020 werden over dit punt speciale politieke jokkebrokken voorbereid voor het kabinet.

Want wisten we het echt pas vorig najaar? Zelfs als je alle mitsen en maren in beschouwing neemt? Daarom frissen we eerst even op. Wat was eigenlijk de kennis aan het begin van de pandemie? Dit is een passage uit de RIVM-documenten die zijn gewobtd en deze week vrijkwamen.

Het is een linkje in een mediaoverzicht voor de virologen. Die waren volop aan het discussieren over dit onderwerp, want er hing vanuit economisch perspectief veel van af, voor de thuiswerkende BV Nederland.

Daarom is het opvallend dat het onderwerp op 14 mei als thema is opgenomen bij een brainstorm over het omgaan met desinformatie; van mensen die het R-getal ook niet begrijpen tot waanzinnige complotverhalen over 5G-masten.

Tijdens die bijeenkomst van (voornamelijk communicatie-)ambtenaren van meerdere ministeries, werden een aantal scenario’s geoefend, samen met de nctv en de militaire inlichtingendienst. Het is een vruchtbare excercitie, blijkt uit het verslag, ook al is wat openbaar is gemaakt niet meer dan een tabel met wat-als scenario’s.

Daar staan heel nuttige adviezen in, maar met de kennis van nu lijkt het alsof er maar eentje is blijven hangen, bij de politieke leiding. En dat is nu net die over de scholen die weer open gaan. Het is een nieuw actiepunt dat door de ministeries van onderwijs, media en zorg wordt opgepakt. Ze adviseren om hiertegen het wapen van de woordvoerder in te zetten, met een op maat gemaakt ‘goed tegen-narratief’.

weerspreek feiten desinformatie

Dit was tegen beter weten in? Dit speelde in de week voor Hemelvaart, het staartje van de eerste lockdown dus. Die begon op 15 maart. En het sluiten van de scholen, dat had Rutte niet moeten doen, volgens nota bene de directeuren van GGD’en, in deze gezamenlijke reactie kan je dat lezen. Die is van de dag voor die persconferentie vanuit het Torentje.

ggd ghor wilde niet dat scholen gesloten zouden worden.

Het is met dit in je achterhoofd dus ook wel echt een klusje dat wat Ruttedoctrine kan gebruiken. Zulke onenigheid op straat, en je bent te laat, om te voorkomen dat in de media een niet geregisseerd beeld ontstaat.

Vandaar in de eerder al beschreven ’table top game’ over desinformatie op 14 mei 2020 bijzondere aandacht voor deze casus. Op het eind komen de scholen aan bod. Situatieschets: in de samenleving broeit het omdat na heropenen van de scholen meer besmettingen worden vastgesteld. Maar dat is niet wat het kabinet kan of wil vertellen.

Wat zou jij doen?

Investeer in onbevangen onderzoeksjournalistiek: Buymeacoffee.com/coronica of vriendvandeshow/aaalandje

En wat blijkt: het speciale overleg ter bestrijding van desinformatie levert de enige echte evergreen van de pandemiepolitiek op:

Het ligt aan het gedrag van de mensen, niet aan de maatregel.

Uitkomst amtelijk overleg ‘Desinformatie’, dd 25 april ’20

Dat je de thermometer over ‘de toon van het debat’ niet nodig hebt om de sfeer te proeven, lees je meteen eronder : ‘weerspreek feiten’, stelt de vergadering doodleuk voor.

weerspreek feiten

In het calvinistische landje achter de duinen en in de polder blijkt dit een onwrikbaar argument. Maar het is wel jammer dat het uitgerekend opduikt in een wedstrijdje ‘verkeerde verhalen de kop indrukken’. En vooral dat de andere oplossingen die uit deze middag kwamen, juist weer niet werden opgevolgd. Hier kan je alles lezen, daar is een login maar daarvoor hoef je alleen je mailadres achter te laten, binnenkort komt er misschien wel een wobselse nieuwsbrief. Gratis.

AAALandje helpen kost niks. Stuur een tip, typ 'n podcastreview, of op subscribe drukken of liken. Dat kan natuurlijk ook.
Investeer in onbevangen onderzoeksjournalistiek: Buymeacoffee.com/coronica of vriendvandeshow/aaalandje

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie