De Europese Unie wil graag een Europa Experience centrum openen in Den Haag, waar aan het volk van Nederland kan worden getoond welke vrede en voorspoed de Europese samenwerking de afgelopen decennia heeft gebracht.

Het is een soort actieve-herinneringcentrum, waar ook plek moet zijn voor het organiseren van activiteiten om mensen te activeren. Dat is namelijk een van de speerpunten van de Europese Commissie en het Europarlement.

AAAlandje is tuk op actieve herinneringen en kent toevallig ook de Haagse vastgoedmarkt een klein beetje. Daarom kunnen wij nu reeds drie aanbiedingen doen voor toplocaties, en dat op minder dan steenworp afstand van de Hofvijfer. Dit met dank aan de gemeente: die riep het gebied rondom het regeringshart namelijk reeds uit tot Museumkwartier. Hierdoor klopt het bestemmingsplan al bij voorbaat en voorkomt deze podcast ook reeds bij voorbaat dat de gemeenteraad niet op de hoogte was. De doe-democratie noemen wij dat, want net als de buurman van al deze drie toplocaties acht de redactie van deze podcast Europa best belangrijk.

Ambassade Experience

europa ambassade experience
Het standbeeld is ter illustratie (we willen niemand op een idee brengen); foto: rijksdienst cultureel erfgoed cc

De voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout is turnkey op te leveren. Een modernistisch gebouw dat zo lelijk gevonden wordt, dat om de betrekkingen met de VS goed te houden, monumentenstatus het pand beschermt tegen de sloopkogel. Moet niet mogen ook: het is namelijk een icoon in de Bauhaus architectuur. Ontworpen door een naar Amerika gevluchte Hongaar, en dit hoeft niet de enige ironische knipoog naar de geschiedenis van de Europese samenwerking te zijn: het is een massief natuurstenen herinnering aan de wederopbouwperiode, waarin naast de in WO2 verwoeste gebouwen, ook de verwoeste diplomatieke betrekkingen werden opgebouwd, tot ze beter waren dan ooit.

Een unique selling point van deze locatie is dat sommige zijvertrekken uitzicht bieden op het ministerie van Financiën. Met een beetje mazzel zien bezoekers vanuit het raam ‘in het wild’ een bewindspersoon uitleggen dat iets niet altijd zomaar mag ‘van Brussel’. Op de panelen en in een interactieve tentoonstelling kan dan worden uitgelegd dat je dit soort uitspraken zeker in Nederland regelmatig met een korreltje zout moet nemen.

Groot voordeel: het gebouw heeft al een museale bestemming en wordt ook al zo gebruikt, dus alle faciliteiten zijn al aanwezig. Nu is er nog alleen ’s middags iemand om de deur open te doen, dus wat extra handjes betaald vanuit het Berlaymontgebouw in Brussel zijn zeer welkom. Banqueting is er ook al.

Europa in Staal

staal europa experience
Staal Bankiers complex aan het Tournooiveld. Ceci n’est pas un photosoupe. foto onder cc Steven Lek

Een groot maar onopvallend complex aan het Tournooiveld en de Lange Houtstraat is met een likje verf hier en een wandje meer of minder daar, ook met weinig moeite in te richten als Europa Experience. Toepasselijk: het is daarbinnen een labyrinth van gekke trappenhuizen en dichte deuren, nu het een bedrijfsverzamelgebouw is. Maar onder meer wethouder Richard de Mos van Hart voor Den Haag had het vastgoed al in de smiezen als toekomstig museum. Het gebouw was ooit het hoofdkwartier van Staal Bankiers, en heeft onder meer een groot binnenzwembad.

USP: het pand grenst aan de permanente vertegenwoordiging van de EU in Nederland, in Den Haag lopen genoeg handige jongens rond om een mooi tussendeurtje te plaatsen, voor een zâcht prijsje.

Haags Historisch Brussel

europa experience historisch haags
Straks Frans’ historisch museum? Beeld ter illustratie; foto pvt pauline cc

Veelgehoorde klacht over de Europese eenwording: de nationale parlementen hebben steeds minder te zeggen over wat er in eigen land gebeurt. Wordt ‘politiek Den Haag’ straks geschiedenis? Dan is voor de Europa Experience dit statige pand aan de Korte Vijverberg -mét in alle ruimten aan de voorzijde uitzicht op het Torentje- de perfecte AAA locatie. Hier is namelijk sinds jaar en dag het Haags Historisch gevestigd, een gemeentemuseum dat een beetje uit zijn jasje groeit op deze fijne, maar kleine plek. De Europese Commissie geeft zelf vrij strak het voorbeeld van een kleine overheid, Den Haag is door de jaren heen juist steeds verder uitgedijd. Het Haags Historisch wil dan ook graag uitbreiden. Bijvoorbeeld in het Staal-complex. Er zijn in Europa beduidend ingewikkelder deals gesloten dan deze uitkoop op het eerste gezicht lijkt.

AAA Landje is een podcast die de democratie steunt:

Door Jan-Willem

The Hague bureau chief aaalandje

Geef een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten